Universiteit Leiden

Nieuw: Scherptediepte en Depth of Field

De Universiteitsbibliotheek en partners hebben een open access-tijdschrift en een community-netwerk voor fotografie in het leven geroepen. Dit initiatief moet de infrastructuur voor onderzoek naar fotografie en mediacultuur in de Lage Landen verstevigen, hoogwaardige tentoonstellingen en publicaties bevorderen en kennis over Nederlandse en Belgische fotografie en mediacultuur in het buitenland verspreiden.

Peer reviewed

Depth of Field is een peer reviewed tijdschrift met publicaties van wetenschappers uit uiteenlopende vakgebieden als kunstgeschiedenis, mediatechnologie, geschiedkunde en visuele antropologie. Over zaken als specifieke aspecten van techniek, geschiedenis, eigenschappen of sociale werking van het camerabeeld. Het is de digitale opvolger van Geschiedenis van de Nederlandse Fotografie, beter bekend als het Fotolexicon. Artikelen daaruit komen ook digitaal beschikbaar. Depth of Field verschijnt tweemaal per jaar, met vijf artikelen per uitgave.

Met elkaar in contact

Scherptediepte is een community-netwerk waar Nederlandstalige onderzoekers op het gebied van Nederlandse en Belgische fotografie en mediacultuur elkaar kunnen vinden. Daar was al lange tijd behoefte aan. Scherptediepte is een zusterorganisatie van het Nederlands Fotogenootschap, waarvan alleen instellingen die een collectie beheren lid kunnen worden. Scherptediepte biedt onder meer een forum, een overzicht van onderzoeksprojecten en samenwerkingsomgevingen. Ook vinden leden er tips voor organisatie en financiering van fotohistorisch onderzoek.

Lancering

De Universiteit Leiden werkt in dit project samen met andere universiteiten en musea, zoals het Rijksmuseum, Vrije Universiteit Brussel, FotoMuseum Antwerpen en Erasmus Universiteit Rotterdam. Onderzoeksorganisatie NWO heeft een financiële bijdrage geleverd. De Nederlandse lancering van Scherptediepte en Depth of Field is op 27 oktober in Amsterdam, met presentaties over fotografie en kunst. Voor de rest van de wereld is de officiële ingebruikname op 10 november in Parijs.