Stimuleringsfonds voor de Pers

Subsidie voor Key Design voor het project Yournalist

Datum:
20-10-2011

Het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft op 20 oktober 2011 besloten een bedrag van maximaal ¤ 169.000,- als subsidie beschikbaar te stellen aan Key Design voor het project Yournalist op basis van de Tijdelijke subsidieregeling persinnovatie 2011.

De subsidieregeling staat open voor projecten die gericht zijn op journalistieke producten, diensten of werkwijzen verband houdend met nieuwsgaring, nieuwsduiding en opinievorming over de maatschappelijke actualiteit, mede in het belang van politieke meningsvorming en een innovatief karakter hebben, dat wil zeggen dat de te subsidiëren activiteiten vernieuwingen tot stand brengen in journalistieke functies zodat de persverscheidenheid wordt vergroot en daarmee een vernieuwende bijdrage wordt geleverd aan de journalistieke informatievoorziening.

Het project Yournalist betreft de ontwikkeling van een webapplicatie, geoptimaliseerd voor de tablet(computer). Via deze applicatie wordt de individuele gebruiker voorzien van een automatisch gegenereerde digitale krant met nieuwsartikelen, volledig afgestemd op zijn/haar persoonlijke voorkeuren, interesses en behoeftes. Key Design wil op basis van geavanceerde taaltechnologie en samenwerking met uitgevers nieuwscontent uit duizenden bronnen samen brengen.

Het bestuur besloot de aanvraag van Key Design in eerste instantie af te wijzen omdat niet aangetoond kon worden dat er uitgevers wilden meewerken aan het project, terwijl dat voor het slagen van het project wel noodzakelijk leek. Tegen dat besluit heeft de aanvrager met succes bezwaar aangetekend. Volgens Key Design zijn uitgevers beter te overtuigen aan de hand van een werkend model en kunnen ze bovendien in de aanloop van het project nieuws dat wordt gepubliceerd via de bestaande kanalen verrekenen. Het bestuur is van mening dat met dit project nieuwe distributie- en exploitatiemodellen van journalistieke producten kunnen worden ontwikkeld. Daarmee zal het project de innovatie in de persbedrijfstak ten goede komen en is besloten subsidie te verlenen voor de uitvoering van het ingediende projectplan.

Aan de subsidieverlening is de voorwaarde gekoppeld dat de aanvrager meewerkt aan presentatie en publicatie van de resultaten van de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten met als doel innovatieve projecten onder de aandacht te brengen waardoor deze ten gunste kunnen