GroenLinks

Openbaar debat over in Nederland gewortelde jonge asielzoekers

GroenLinks is diep teleurgesteld dat minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie besloten heeft de Angolese asielzoeker Mauro Manuel terug te sturen. Tweede Kamerlid Tofik Dibi heeft een openbaar debat aangevraagd. Dat debat is toegewezen en moet voor dinsdag plaats moet vinden. In het debat moet het volgens Dibi gaan over de kleine groep jonge asielzoekers die inmiddels hun wortels in Nederland hebben.

Tofik Dibi: "Het moet afgelopen zijn met de willekeur. We moeten stoppen met het opgooien van een muntje: krijgt Gerd of Geert zijn zin? Mauro is gewoon een Limburger, die heeft niks meer te zoeken in Angola, als hij daar zelf niet naartoe terug wil."

Mauro is volledig ingeburgerd in Nederland en volledig ontworteld uit Angola. Er is ook niemand waar hij naar terug kan. Tofik Dibi wil een oplossing voor jonge asielzoekers die zo lang in Nederland. Je kunt hen niet met goed fatsoen terugsturen. De groep is klein, als je zo lang in procedure zit dat je bijna half je leven in NL bent is het niet meer proportioneel iemand terug te sturen.

Dibi: "Ik wil in het debat dat de minister zijn sociale gezicht laat zien. Mauro's toekomst in Nederland wordt opgeofferd aan de symboolwaarde die hij inmiddels heeft voor ons strenge asielbeleid. Dat kun je een mens niet aandoen."