Vereniging Milieudefensie
Milieudefensie positief over verbod schaliegasboring in Boxtel
Boxtel, 25 oktober 2011 - De bestuursrechter in Den Bosch heeft vandaag een door de gemeente verleende vergunning voor proefboringen naar schaliegas in het Brabantse Boxtel vernietigd. De zaak was aangespannen door buurtbewoners en door de Rabobank die vlakbij de voorgenomen boorlocatie een belangrijk datacentrum heeft. De bank vreesde onder meer voor verstoring van het dataverkeer als gevolg van aardbevingen die mogelijk door de boringen veroorzaakt kunnen worden. De bank vond dat de gemeente Boxtel geen tijdelijke ontheffing had mogen verlenen omdat de proefboring per definitie niet tijdelijk is, de rechter stelde de eisers in het gelijk.
"Dit is een stap in de goede richting. Maar we zijn er nog niet. Voorkomen moet worden dat elders in Nederland alsnog halsoverkop riscovolle schaliegasboringen gaan plaatsvinden. Daarom moet minister Verhagen de vergunningverlening voor proefboringen naar schaliegas voorlopig stopzetten en eerst meer onderzoek doen naar de risico's," aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. "Internationaal is men ook uiterst voorzichtig, in Frankrijk is er zelfs een verbod op dergelijke schaliegasboringen afgekondigd. Alle seinen staan op rood, dat mag Verhagen niet negeren."
Milieudefensie riep maandag samen met een brede coalitie van lokale bewonerscomités en natuur- en milieuorganisaties Verhagen in een brief op geen vergunningen voor schalie- en steenkoolgasboringen te verlenen. Komende donderdag voeren de tegenstanders van schalie-en steenkoolgas actie op het Plein in Den Haag. Zij willen naast een moratorium dat een onafhankelijke, ethische en wetenschappelijke commissie de risico' s van schalie- en steenkoolgas in kaart brengt en onderzoekt of de huidige wet- en regelgeving voldoende is toegerust om deze risico's te beheersen. Bij boren naar schaliegas en steenkoolgas worden een mengsel van water, chemicaliën en zand, onder grote druk horizontaal in de bodemlaag geïnjecteerd. Risico's zijn onder meer aardbevingen, vervuiling van drink- en grondwater, lekkage van het broeikasgas methaan uit de bodem en aantasting van het landschap.
Milieudefensie roept de gemeente Boxtel op om niet tegen de uitspraak in beroep te gaan. Ritsema: "Er ligt een duidelijke uitspraak. De zorgen van omwonenden over bijvoorbeeld hun drinkwater zou bij de gemeente voorrang moeten hebben."
Kijk hier voor meer informatie over de risico's van onconventioneel gas: http://milieudefensie.nl/publicaties/factsheets/factsheet-risicos-onconventioneel-gas
Kijk hier voor meer informatie over de actie in Den haag op donderdag 27 oktober: http://milieudefensie.nl/nieuws/pers/berichten/brede-coalitie-roept-op-tot-rem-op-schaliegas
Vereniging Milieudefensie