Openbaar Ministerie

Slachtofferloket Arnhem-Zutphen opent haar deuren

25 oktober 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Slachtofferloket Arnhem-Zutphen opent haar deuren Vanaf vandaag, 25 oktober 2011, is het slachtofferloket Arnhem-Zutphen officieel geopend, nadat in de afgelopen periode al intensief is samengewerkt. Slachtoffers of nabestaanden van slachtoffers van een misdrijf kunnen voor hun vragen over het strafproces terecht bij één informatiepunt; het slachtofferloket. In dit loket zijn het Openbaar Ministerie, de politie en Slachtofferhulp Nederland vertegenwoordigd. De medewerkers van de drie instanties zitten fysiek bij elkaar. Door deze directe en efficiënte samenwerking worden slachtoffers beter ondersteund.

Mensen kunnen bij het slachtofferloket terecht voor informatie en uitleg over procedures, de rechtszitting en de uitspraak. Medewerkers van het Openbaar Ministerie kunnen in bepaalde gevallen een gesprek organiseren met de officier van justitie. Nabestaanden en slachtoffers die gebruik willen maken van hun spreekrecht of hulp nodig hebben bij het opstellen van een schriftelijke verklaring, worden ondersteund door de medewerkers van Slachtofferhulp Nederland. Verder biedt het slachtofferloket hulp bij het verhalen van de schade en zijn politiemedewerkers aanwezig voor onder andere informatie rondom het aangifteproces.

Drie instanties in één
Slachtoffers of nabestaanden van een misdrijf worden ineens geconfronteerd met allerlei zaken waar zij vragen over hebben. Zij krijgen te maken met de politie, het Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland. Door de komst van het slachtofferloket, is het niet meer nodig de drie instanties apart te benaderen. Binnen het loket wordt de aanwezige kennis onder de medewerkers gedeeld. Iedere instantie behoudt daarbuiten zijn eigen identiteit en specialisatie.

Slachtofferhulp Nederland
Slachtofferhulp Nederland biedt gratis juridische, praktische en emotionele steun aan slachtoffers en nabestaanden van een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk om de geleden materiële en immateriële schade zoveel mogelijk te verhelpen, beperken en voorkomen.

Politie
De politie speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van veiligheid bij burgers. Om die rol in een sterk veranderende samenleving goed te vervullen streeft de politie er steeds naar haar functioneren te verbeteren. Daarbij is er aanhoudende aandacht voor de situatie van slachtoffers. De politie wil slachtoffers professioneel van dienst zijn.
In het slachtofferloket Arnhem-Zutphen nemen de politieregio's Noord-Oost Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid deel.

Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie (OM) brengt verdachten voor de rechter. Slachtoffers hebben een belangrijke rol in het strafproces. Het OM is zich daarvan bewust en spant zich daarom in voor:
- de erkenning van het slachtoffer dat hem of haar iets is aangedaan;
- recht doen aan het slachtoffer;

- de compensatie van het leed dat het slachtoffer is aangedaan;
- een correcte bejegening van het slachtoffer.

Wet versterking positie slachtoffer
Met de wet versterking positie slachtoffer die sinds 1 januari 2011 van kracht is, worden de rechten van slachtoffers van misdrijven gebundeld en verder uitgebreid. Zo zijn de mogelijkheden voor het verhalen van geleden schade op de dader(s) uitgebreid, wordt het slachtoffer beter geïnformeerd en is een aantal rechten inmiddels wettelijk vastgelegd. Met de komst van het slachtofferloket wordt door een betere samenwerking de positie van het slachtoffer verder verbeterd.

Slachtofferloket in elke regio
Het is de bedoeling dat op termijn elk OM-regio een eigen slachtofferloket heeft. Het Slachtofferloket Arnhem-Zutphen is gevestigd in het OM pand in Arnhem aan de Eusebiusbinnensingel 28.