Rechtbank Amsterdam


Commissie Van Rooy onderzoekt tweede gedeelte van het proces Wilders

Amsterdam , 25-10-2011

De rechtbank Amsterdam heeft het eerste deel van het proces Wilders, na de toegewezen wraking, laten onderzoeken door een commissie, o.l.v. prof. drs. M.H. Meijerink. Het rapport "Evaluatie van de organisatie van de strafzaak Wilders" werd in december 2010 opgeleverd. De commissie Meijerink adviseerde daarin dat de organisatie van bijzondere, grote en/of mediagevoelige zaken in de toekomst onder stevige regie vanuit het bestuur diende plaats te vinden. Na de uitspraak in de zaak Wilders heeft het bestuur van de rechtbank opnieuw een commissie, dit keer o.l.v. mw. mr. Y.C.M. Th. van Rooy, gevraagd te onderzoeken in hoeverre de aanbevelingen van de commissie Meijerink in het tweede deel van het proces Wilders zijn opgevolgd en hoe in de toekomst om te gaan met camera's in de zittingzaal. De bevindingen van deze commissie zijn nu gepresenteerd in het rapport "Rechtspraak in beeld".

Geleerd van de ervaringen
Volgens de commissie Van Rooy heeft de rechtbank geleerd van de ervaringen die zijn opgedaan gedurende de behandeling van het eerste deel van de zaak Wilders. De organisatorische aanpak tijdens het vervolg van het proces is goed verlopen. Het bestuur heeft een sterkere regierol op zich genomen en heeft er goed aan gedaan een projectteam in te richten dat de behandelende kamer voor wat betreft de organisatorische aspecten van het proces op zeer intensieve wijze heeft begeleid. De commissie komt tot de slotsom dat de rechtbank - gegeven de korte tijd en beperkte mogelijkheden - de aanbevelingen van de commissie Meijerink adequaat heeft opgevolgd.

Aanbevelingen
De commissie Van Rooy acht het wenselijk dat de rechtspraak tegemoet komt aan de toegenomen maatschappelijke behoefte aan meer openbaarheid en toegankelijkheid van de rechtspraak. Dat geldt ook voor verzoeken voor live uitzendingen van processen. Bij het toelaten van camera's dienen de gerechten uit te gaan van het beginsel: ja, mits...... Per rechtszaak moet die vraag worden beantwoord. Die afweging moet op maat worden gesneden. Het weren van camera's uit de rechtszaal blijft mogelijk indien niet-professionele procesdeelnemers (getuigen, verdachten, slachtoffers) hun toestemming onthouden of als afwegingen die te maken hebben met privacy, veiligheid en goede rechtspleging een rol spelen. Voorts adviseert de commissie de Raad voor de rechtspraak een coördinerende en faciliterende rol op zich te nemen bij de ontwikkeling van het beleid ten aanzien van de openbaarheid van de rechtspraak. In het kader van een `education permanante' zal optreden voor camera's en omgaan met de media zijn inbedding moeten vinden. De commissie hoopt dat de aanbevelingen bijdragen aan een nieuwe balans tussen verdergaande vormen van openbaarheid van de rechtspraak en het goede verloop van de rechtspleging.

rapport "Evaluatie van de organisatie van de strafzaak Wilders"

Zie het origineel
Bron: rechtbank Amsterdam