Ingezonden persbericht
Persbericht
Basecamp nodigt waarheid uit op podium
"'Ik zou je alle trucjes kunnen leren die je maar wilt, maar in wezen gaat kunstenaarschap over wie jij bent, wat jij ziet, hoort en voelt'. Dit was mijn eerste en tevens belangrijkste les van mijn hoofdvakleraar op het conservatorium. Maar helaas gaat het in de praktijk lang niet altijd zo" zegt Jasper Teule, één van de twee initiatiefnemers van Basecamp-theater van de ziel. "In je werk als podiumkunstenaar word je vaak geconfronteerd met vastomlijnde concepten, waarbij juist weinig ruimte is voor het individu."
Vanuit deze frustratie is Basecamp-theater van de ziel ontstaan.
"Concreet werken we 3 dagen met een groep podiumkunstenaars aan het maken van een voorstelling van autobiografische verhalen. De verhalen worden door de kunstenaar zelf vertaald in spel, muziek en/of dans. Onze begeleiding daarbij is gericht op het uitnodigen van de waarheid en het stimuleren om hierin zo eerlijk en echt mogelijk te zijn." Aldus de andere initiatiefnemer Ewoud Huizinga.
"Ik kreeg geen toneel te zien, maar keek recht in jullie ziel" was één van de enthousiaste reacties uit het publiek na het zien van de eerste voorstelling van Basecamp.
"Artiesten hebben het talent om zichzelf door expressie te laten zien" aldus Jasper. "Wanneer echter de uitingsvorm teveel wordt ingekaderd gaat er vaak veel van de echtheid van de artiest verloren. De marges om iets van jezelf te mogen laten zien in bijvoorbeeld een orkest, showballet, musical of als docent zijn vaak erg klein. Daarnaast mondt herhaling van het spelen van dezelfde stukken vaak uit in vervlakking. De 'ziel' en passie gaan er beetje bij beetje uit en er is gevaar voor routine en het verlies van spelplezier. Basecamp draait de rollen om en neemt de podiumkunstenaar zelf als uitgangspunt van het creatieproces. Daarom zijn de verhalen autobiografisch. De deelnemers voeren geen act op, maar vertellen dit verhaal in hun eigen professionele uitingsvorm. De basis hiervan ontstaat vanuit improvisatie, vaak juist in een andere discipline. Dit is een fantastisch middel om in het hier en nu te zijn en ook om los van kennis en techniek te komen."
Ewoud: "We gaan samen op zoek naar de reden waarom je als artiest op het podium staat. Wat voor verhaal is voor jou essentieel om te vertellen, wie ben jij in dit verhaal, waarin ben jij authentiek? Er is dus geen opgelegd einddoel, zoals het spelen van Hamlet, maar het spelen van een eigen creatie, gebaseerd op een eigen levensverhaal. Dit vereist een geheel andere instelling. Je wordt regisseur, auteur en acteur van je eigen stuk. Dit betekent ook dat je kwetsbaar bent. Het vergt veel moed om uit je routine te stappen en jezelf te laten zien, ook in de imperfectie. De spanning van de voorstelling zit namelijk niet in de perfecte uitvoering, maar in de moed om jouw waarheid te laten zien. Deze waarheid is alleen geloofwaardig als jij jezelf echt durft te tonen. Dit betekent ook het continue toetsen op wie er aan het woord is: jij of jouw 'kunstje'."
Jasper en Ewoud hebben Basecamp-theater van de ziel opgericht om een veilige basis te bieden voor dit kwetsbare proces. Zij geloven in de noodzaak van dergelijke trajecten, vooral in een tijd waarin de podiumkunst door bezuinigingen steeds verder verschraalt en vaak alleen commerciële voorstellingen overleven.
Jasper Teule, zelf bassist, koorleider en theatermaker: "Wij willen voorstellingen brengen met diepgang en authenticiteit, rauw en imperfect. We hebben gemerkt dat dit voor zowel de kunstenaar als het publiek van grote waarde is. De kunstenaar vindt zijn/haar eigen inspiratiebron terug en het publiek wordt geraakt door de oprechtheid van de spelers en hun verhalen."
Ewoud Huizinga, singer/songwriter en daarnaast werkzaam als trainer en coach van mensen in organisaties. Over het werken met podiumkunstenaars zegt hij: "Het heeft een prachtige extra dimensie, omdat zij de kwaliteit hebben om gevoelens te uiten in hun eigen kunstvorm. Sensitiviteit, intuïtie, passie en creativiteit zijn in basis volop aanwezig en hoeven alleen maar te worden 'afgestoft'. Dat is een ontroerend en wonderschoon proces."
Basecamp-theater van de ziel, is een begeleid traject voor podiumkunstenaars. In drie dagen staan de autobiografische verhalen van maximaal tien deelnemers centraal. Er wordt toegewerkt naar één of meerdere voorstellingen in theater.
De succesvolle pilot van Basecamp heeft in het voorjaar van 2011 plaatsgevonden. Het volgende traject start op 24 oktober. Gevolgd door nog 4 trajecten in 2012. Meer informatie is te vinden op www.basecamptheatervandeziel.nl