Media alert

Kookprogramma's hebben weinig invloed op kookkunsten Nederlanders

Helmond, 24 oktober 2011 - Kookprogramma's zoals MasterChef, Hell's Kitchen en Wie is de chef? zijn niet meer van de televisie weg te denken, maar ze beïnvloeden slechts in beperkte mate de manier waarop Nederlanders in hun eigen keuken te werk gaan. 35% raakt geïnspireerd door de programma's en neemt regelmatig meer tijd om uitgebreid te koken of probeert onbekende gerechten uit, maar de meerderheid (64%) blijft toch trouw aan de manier waarop thuis gekookt wordt.

Dit blijkt uit onderzoek van Franke Kitchen Systems, uitgevoerd door Multiscope onder 1000 respondenten. Vier op de tien Nederlanders kijkt dagelijks tot enkele keren per maand naar een kookprogramma. In deze groep zijn ook de meeste mensen te vinden die enthousiast raken door de verrichtingen van de tv-koks. Met name in de noordelijke provincies vormen de programma's aanleiding om zelf ook meer professionele kooktechnieken toe te passen. Slechts een enkeling laat zich ontmoedigen door het hoge niveau in de kookprogramma's en zegt minder te zijn gaan koken.

Als belangrijkste ingrediënten voor een goede thuis-chef worden veel geduld en professionele keukenapparatuur zoals een goede oven, afzuigkap en cooker gezien. Slechts 4% meent dat je met een uitgebreide verzameling recepten en kookboeken een goede thuis-chef wordt.

"De grote hoeveelheid kookprogramma's heeft gezorgd voor een groeiende bewustwording bij Nederlanders over lekker, en met name ook professioneel koken. We merken dat de zogenaamde early adoptors nieuwsgierig zijn naar de aanpassingen die ze in hun keuken kunnen doen om ook thuis een professionele werkomgeving te creëren en hun thuisgasten een uitgebreide maaltijd voor te zetten. Er is echter bij een grote groep ook nog veel terrein te winnen als het gaat om een meer professionele uitrusting van de keuken", stelt Frans Colen, Marketing & Communicatie Manager bij Franke Kitchen Systems.