Technische Universiteit Delft

Experts aan TU Delft bijeen om noodhulp te verbeteren

In de week van 24 oktober kijken experts uit allerlei vakgebieden aan de TU Delft hoe noodhulp, na bijvoorbeeld een ramp, anders en beter kan worden verleend. Dit gebeurt in de vijfdaagse workshop Rethink Relief, die wordt gehouden aan de faculteit Industrieel Ontwerpen in samenwerking met het met het D-lab van het Massachusetts Institute of Technology. De focus ligt op de rol die technologie kan spelen in de transitie van noodhulp op korte termijn naar een stabiele ontwikkeling voor het getroffen gebied op de lange termijn. De workshop wordt afgesloten met een presentatie van nieuwe projecten.

Artsen zonder Grenzen
Ana Laura Santos, promovenda aan de TU Delft en een van de organisatoren: 'Wij bieden een unieke kans om in contact te komen met experts uit verschillende vakgebieden van over de hele wereld. Het doel is van daaruit een actieve gemeenschap op te starten. Daardoor, en door 'hands-on' activiteiten, willen we en noodhulp en ontwikkeling dichter bij elkaar komen. Medécins Sans Frontières (Artsen zonder Grenzen) ondersteunt dit initiatief zeer sterk en zal apparatuur en expertise meebrengen naar de workshop.'

Prototypes
Aan Rethink Relief wordt meegewerkt door allerlei mensen: noodhulpverleners, product-ontwerpers, oud-bewoners van noodkampen, ingenieurs, onderwijzers en studenten. Samen zullen zij opnieuw nadenken over noodhulp en prototypes ontwerpen en maken die de huidige noodhulpsystemen kunnen verbeteren. Dan gaat het bijvoorbeeld over beter onderdak en sanitatie. Dit moet op een manier gebeuren die een soepele overgang mogelijk maakt naar een stabiele, gezonde leefomgeving.

Presentaties
De workshop loopt van maandag 24 tot en met vrijdag 28 oktober. Op die vrijdag is er vanaf 15.30 uur een openbare tentoonstelling van de projecten die gedurende de week zijn ontwikkeld. Vanaf 16.00 uur zal elk team bovendien een korte presentatie verzorgen. Decaan Cees de Bont van de faculteit Industrieel Ontwerpen zal het evenement vervolgens officieel sluiten waarna nog een ronde-tafel discussie zal plaatsvinden over de toekomst van Rethink Relief en de projecten. Iedereen is welkom.

Meer informatie:
www.rethinkrelief.com
De tentoonstelling vindt plaats bij de faculteit Industrieel Ontwerpen, Landbergstraat 15, 2628 CE Delft.



Technische Universiteit Delft