Texels Bockbier oogst weer succes


Speciaalbier voor tweede keer verkozen tot lekkerste bockbier van Nederland

AMSTERDAM, 20111024 -- In het proeflokaal van Brouwerij de Prael aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam heeft Texels Bockbier zich opnieuw op de kaart gezet. Zaterdag 22 oktober is het speciaalbier door de consument uitgeroepen tot ‘Lekkerste Bockbier van Nederland 2011’. En wel in de grootste categorie: bockbier tot 7%. Ook in 2009 was deze eer al weggelegd voor dit ambachtelijk gebrouwen ‘meesterwerk’ van de Texelse Bierbrouwerij. In 2010 viel Texels Bock eveneens in de prijzen. Toen werd het door de vakjury verkozen tot ‘Beste Bockbier van Nederland’.

Aan deze ‘nationale bockbierverkiezing’ namen 26 bockbieren deel. Maar liefst 120 fijnproevers deden mee aan deze ‘grootste consumenten blindproeverij’ van Nederland. Dat Texels Bock wederom het meest in de smaak viel bij de consument, vervulde brouwmeester Maurice Diks met trots: “Dit is een geweldige erkenning voor Texels Bock en een groot compliment voor het hele brouwerijteam. De standvastige kwaliteit van ons bockbier wordt zeer hoog gewaardeerd. Texels Bock brouwen we met zorg, aandacht en passie in traditionele koperen ketels in onze ambachtelijke brouwerij. Door gebruik te maken van professionele brouwtechnieken en moderne technologie is het bockbier consistent van hoge kwaliteit. De Texelse granen, het zuivere duinwater en de eigenzinnige giststam van Texels geven het de pure smaak van Texel en zorgen voor een heel romig, fruitig en heerlijk doordrinkbaar bier.”  

Op Texel kun je puur genieten. Van de ongerepte natuur. Van het strand, de zee en de duinen. Van het unieke uitzicht en het Texelse landschap. Texels Bock doet zijn naam dus eer aan.

Texels Bockbier is een seizoensbier van hoge gisting. De brouwers gebruiken uitsluitend natuurlijke grondstoffen zoals Texelse gerstemout, hop en gist. Texels Bock wordt lang gelagerd. Door deze periode van totale rust in het rijpingsproces, wordt de smaak van het bier verdiept en geïntensiveerd. De robijnrode kleur en de typische karamelsmaak van Texels Bockbier zijn een gevolg van het roosteren van de gerstemout. Daarnaast geven speciaal geselecteerde hopsoorten dit bijzondere bier zijn aangename afdronk. Texels Bockbier is een ongefilterd bier dat nagist op de fles. Het kleine beetje gist onderin de fles maakt het bier extra romig en bevat veel vitamine B. Texels Bock heeft een alcoholpercentage van 7% en komt het best tot zijn recht als het wordt gedronken bij een temperatuur van 8 tot 10 °C. 

Over de TBB
De Texelse Bierbrouwerij is gevestigd op Texel vlakbij de haven van Oudeschild. De “Texelse” brouwt op ambachtelijke wijze verschillende typen speciaalbier. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van ingrediënten die op het eiland worden verbouwd zoals bijvoorbeeld Texelse gerst en tarwe. Het meest bekende bier van de Texelse bierbrouwerij is Skuumkoppe. Dit is het eerste in Nederland gebrouwen donker witbier en wordt inmiddels ook op de “vaste wal” steeds populairder. De bieren van de Texelse Bierbrouwerij kenmerken zich door een zachte, romige, zeer toegankelijke en karakteristieke smaak.