FNV

Welzijnwerkers nemen ijsvrij als protest in cao-conflict

20-10-2011

De laatste onderhandelingsdag tussen werkgevers en bonden op 20 oktober jl. is door de werkgevers verplaatst. De werkgevers hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om met hun achterban te overleggen.

In de tussentijd organiseert Abvakabo FNV een actiebijeenkomst op 1 november aanstaande.

Het overleg over de cao Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening (WMD) zit al maanden muurvast. Om duidelijk te maken dat het de werknemers menens is, nemen de welzijnswerkers op dinsdag 1 november aanstaande ijsvrij en leggen het werk neer om actie te voeren voor een goede cao.

De werkgevers schermen met het argument dat er bezuinigd moet worden. Abvakabo FNV vindt het echter onacceptabel dat de rekening daarvan eenzijdig op het bord van werknemers en hun cliënten terecht komt. De bonden hebben in de cao-onderhandelingen van 2009 bovendien al flinke concessies gedaan en willen de arbeidsvoorwaarden niet verder verslechteren. Hans Wijers, cao-onderhandelaar namens Abvakabo FNV: "Onze eisen zijn niet onredelijk. Wij vragen om afspraken die de koopkracht van medewerkers op peil houdt, de sector interessant houdt voor vakmensen en bijdraagt aan de kwaliteit van het werk. Hier zijn niet alleen de werknemers en werkgevers bij gebaat, maar heel Nederland. Dat laat de werkgevers blijkbaar koud."

Werkgeversorganisatie MOGroep heeft na overleg met haar achterban vandaag laten weten niet van haar eisen af te stappen. Zij houdt vast aan een salarisontwikkeling onder koopkrachtniveau, verslechtering van de arbeidsvoorwaarden en wil niets weten van afspraken over werkgelegenheid. Sterker nog, vakkrachten worden structureel vervangen door vrijwilligers en zzp'ers.

Welzijnswerkers die ijsvrij nemen en de schaatsen onderbinden voor een betere cao, krijgen van de bond een warm hart onder de riem gestoken met snert en warme chocomel. Meer informatie over de stakingsdag is te vinden op: