European Union



EUCO 109/11

PRESSE 391

PR PCE 76

Opmerkingen van voorzitter Herman Van Rompuy
naar aanleiding van de EuropeseRaad

In de eerste plaats zijn wij diep bedroefd over het nieuws van de verschrikkelijke aardbeving die de provincie Van in het zuidoosten van Turkije heeft getroffen. Mijn gedachten gaan uit naar de gewonden en de families van de slachtoffers. Ik betuig mijn deelneming aan het Turkse volk en de Turkse autoriteiten.

Hoofdthema van deze Europese Raad was de economische groei, en er is gesproken over dringende aangelegenheden met betrekking tot de Europese banken en de eurozone.

De onmiddellijke economische uitdagingen zijn ernstig: banken en staatsobligaties die onder druk staan, een verslappende economische groei, stijgende werkloosheid. Op al deze fronten ondernemen wij politieke stappen, en dat blijven wij doen op de top van de eurozone vanmiddag en het vervolg daarvan op woensdag.

De Unie moet weer vaste grond onder de voeten krijgen.

Het stimuleren van groei is daartoe onontbeerlijk. Een perspectief van duurzame economische groei kan het vertrouwen herstellen, banen scheppen en schulden doen verdampen.

Daarom heeft de Europese Raad in de eerste plaats gekeken naar hoe we onze gemeenschappelijke groeiagenda kunnen stimuleren. De eengemaakte markt is ons beste instrument; er kan nog zo veel meer mee worden bereikt. Wij hebben besloten om in de eengemaakte markt meer vaart te zetten achter juist die maatregelen die op korte en middellange termijn groei en banen opleveren. Bijvoorbeeld door het voor kleine en middelgrote ondernemingen gemakkelijker te maken om krediet te krijgen en personeel aan te werven.

Natuurlijk hebben de meeste lidstaten momenteel weinig financiële armslag binnen hun begroting. Daarom combineren wij maatregelen die de tekorten onder controle brengen met beleid dat de groei bevordert.

Europa's handels- en investeringsbetrekkingen met onze internationale partners zijn een ander groeibepalend element. Vandaag hebben we besproken hoe we die betrekkingen strategischer kunnen benutten. In dit verband hebben we ook voorbereid welke boodschap de Unie zal overbrengen aan de G20-top van begin november in het Franse Cannes.

Wat de dringende actuele kwesties aangaat, heeft de Europese Raad de situatie van de banken besproken. Iedereen is het erover eens dat we een gecoördineerde regeling nodig hebben om de banken van nieuw kapitaal te voorzien en hun financiering te verbeteren. Gisteren hebben de ministers van Financiën hierover goede vooruitgang geboekt. De details zullen zij definitief kunnen uitwerken tijdens de Raad Ecofin van aanstaande woensdag en de daarop volgende bijeenkomst van de 27 leiders die ik heb besloten bijeen te roepen voor woensdagavond.

Ook heb ik met de volledige Europese Raad een aantal elementen gedeeld die momenteel in de Eurotop van later vandaag en woensdag op de agenda staan.

Ik besef terdege dat de betrekking tussen de 27 en de 17 lidstaten op tal van punten uiterst gevoelig ligt, dus ik wil deze gedachtewisseling indien dat mogelijk is voor elke bijeenkomst van de Eurotop houden.

Wij hebben uitvoerig gediscussieerd over het versterken van de economische convergentie in de eurozone en wij zijn het eens geworden over een tekst dienaangaande:

"De Europese Raad neemt nota van het voornemen van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone om zich te beraden op een verdere versterking van de economische convergentie in de eurozone, op het verbeteren van de begrotingsdiscipline en het verdiepen van de economische unie, waarbij wordt nagegaan of het mogelijk is beperkte verdragswijzigingen door te voeren. De Europese Raad herinnert eraan dat iedere verdragswijziging door de 27 moet worden goedgekeurd. De Europese Raad zal in december op dit thema terugkomen aan de hand van een rapport van de voorzitter van de Europese Raad in nauwe samenwerking met de voorzitter van Commissie en de voorzitter van de eurogroep".

In dit specifieke geval was het nog belangrijker om ook met de 27 te overleggen, omdat de governance van de eurozone zelf op de agenda staat.

De verklaring is simpel. Het is normaal dat degenen die een gemeenschappelijke munt delen, een aantal gezamenlijke besluiten moeten nemen met betrekking tot die munt. In feite is een van de oorzaken van de huidige crisis dat bijna iedereen heeft onderschat hoezeer de economieën van de eurozone met elkaar verweven zijn; en nu doen we daar iets aan. Het is echter van vitaal belang dat de integriteit van de eengemaakte markt tussen de 27 gewaarborgd is. Die integriteit geeft de Unie haar samenhang en is het fundament van onze welvaart. Dus moeten we de koppeling tussen de twee besluitvormingstrajecten zo kort mogelijk houden, in een geest van vertrouwen. En dat is precies waarom we vandaag hebben besloten dat de 27 leiders ook voor de volgende Eurotop van aanstaande woensdag bijeen zullen komen.

Tot slot hebben we - zoals gewoonlijk - kort overlegd over de ontwikkelingen in de rest van de wereld. Ik noem slechts twee kwesties. De bijeenkomst van vandaag viel samen met de eerste vrije verkiezingen in Tunesië: een belangrijke mijlpaal in de Arabische lente. We hebben ook onze grote bezorgdheid geuit over het voortdurend geweld tegen de burgerbevolking in Syrië. Als aan deze onderdrukking geen einde komt, zal de EU meer beperkende maatregelen tegen het regime nemen.

Ik besef volkomen dat dit kort commentaar geen antwoord geeft op een aantal van uw prangende vragen..., over een paar minuten moeten we echter weer aan de slag op het niveau van de eurozone.