Gemeente Eindhoven

Uitreiking gemeentelijke vrijwilligersonderscheiding

De heer Henk Brink, wethouder van economie, werk en beroepsonderwijs reikte op maandag 24 oktober de gemeentelijke vrijwilligerspenning uit aan mevrouw E.A. van Lieshout - Dumasy (Eus).

Bijzonderheden en verdiensten

Eus is sinds april 1999 actief als spreekuurhoudster voor het Steunpunt Uitkeringsgerechtigden Eindhoven. Haar werkzaamheden in deze functie behelzen het adviseren van cliënten m.b.t. al hun vragen over arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of bijstand.

Gedurende de eerste jaren was zij een ochtend (ca. 3% uur) per week actief. Om het vak van spreekuurhoudster te leren heeft ze toen ook regelmatig cursussen gevolgd om haar kennis op peil te houden. Daarnaast viel ze soms ook in voor afwezige collega-spreekuurhouders.

Helaas ging haar lichamelijke conditie de laatste jaren flink achteruit, dit als gevolg van diabetes. Nadat zij eerst een tijd heeft moeten dialyseren, kreeg ze 2 jaar geleden een nier van haar man. Gelukkig gaat het momenteel een stuk beter met haar. Vanaf de tijd dat ze ziek(er) werk tot heden is ze nog een ochtend per twee weken actief voor de stichting.

Eus is bij het Steunpunt bekend als iemand die echt de sfeer erin houdt. Dat begint vaak al zodra ze zich voorstelt als: "Eus, dat is dus neus zonder 'n ' ". Deze positieve instelling heeft ze, ondanks haar ziekte, gelukkig altijd weten te behouden. Ondanks dat ze wel eens aangeeft dat haar kennis over uitkeringszaken minder is dan zij zelf zou wensen, wordt haar bijdrage aan het spreekuur altijd zeer op prijs gesteld. Ze laat zich hier wel eens schertsend over uit door te vertellen dat ze heel goed de doos met tissues naar de cliënt kan schuiven zodra de emoties hem of haar teveel worden.

Bij haar thuis staat het bekende motormerk Harley-Davidson helemaal centraal. Zij mag dan ook graag achterop de motor van haar man zitten als zij een ritje gaan maken. Ook op sommige van haar kleren, haar handtas en haar scootmobiel is het merkteken van Harley-Davidson terug te vinden.

Rijdend op haar scootmobiel gaat zij ook regelmatig, tezamen met een vriend(in), winkelen en een terrasje pakken. Tenslotte is Eus ook nog actief als vrijwilligster bij de nierpatiëntenvereniging, verbonden aan het Catharinaziekenhuis.