VU medisch centrum

7.000 MS-specialisten bespreken de laatste ontwikkelingen

MS ernstiger bij mannen

12 juli 2011

De kans op multiple sclerose (MS) is bij vrouwen groter dan bij mannen. Uit recent onderzoek van Menno Schoonheim van VUmc MS Centrum blijkt echter dat mannen die MS hebben ernstiger zijn aangedaan. Dit onderzoek presenteert Schoonheim tijdens het internationale MS-congres dat van 19 tot en met 22 oktober plaatsvindt in Amsterdam.

Er is weinig onderzoek gedaan naar de verschillen in het MS-ziekteproces tussen mannen en vrouwen. Schoonheim heeft gevonden dat bij mannelijke MS-patinten er meer verlies aan hersenweefsel is, waardoor zij vaker last hebben van cognitieve klachten, zoals geheugenproblemen. Daarnaast blijkt ook dat de schade aan de witte stof in de hersenen bij mannen groter en heftiger is dan bij vrouwen.

Tijdens het wereldwijde MS-congres in Amsterdam bespreken 7.000 specialisten de laatste ontwikkelingen op het gebied van MS. Het lokaal organiserend comit waarvan professor Chris Polman de voorzitter is, bestaat naast onderzoekers uit Amsterdam ook uit een neuroloog uit Rotterdam en een MS-onderzoeker uit Groningen. Chris Polman is een van de meest vooraanstaande specialisten op het gebied van MS ter wereld. Dat het congres nu in Amsterdam plaatsvindt, is een erkenning van de wereldwijde toppositie van het Nederlandse MS onderzoek.

Onderwerpen die tijdens het ECTRIMS gepresenteerd worden door MS-onderzoekers van VUmc MS Centrum Amsterdam.

MS ziekte van witte en grijze stof
MS werd tot voor kort gezien als een ontstekingsziekte van de witte stof van het centraal zenuwstelsel. Nu blijkt dat de grijze stof er ook bij betrokken is. De witte stof is de plaats in de hersenen waar de zenuwbanen lopen. De huidige geneesmiddelen zijn er op gericht om de ontsteking bij MS-patinten te verminderen. Nederland telt ruim zestienduizend mensen met MS. Slechts een deel van hen heeft baat bij de huidige geneesmiddelen. De laatste jaren is duidelijk geworden dat door de schade in de grijze stof van de hersenen, waar de zenuwcellen liggen, de patinten steeds verder achteruitgaan. Ze gaan moeilijker lopen en zien en ze kunnen geheugenproblemen krijgen.

Recent onderzoek van VUmc MS Centrum Amsterdam toont aan dat met de huidige MRI-technieken slechts een beperkt deel van de schade aan de hersenen zichtbaar is. MS-onderzoeker Jeroen Geurts, bekend van de boeken: "Over de Kop" en "Kopstukken", benadrukt in zijn presentatie het belang van goede technieken om schade in de grijze stof in beeld te brengen. Zodat mogelijke therapien ter voorkoming of genezing van deze hersenschade onderzocht kunnen worden. En in de toekomst therapie op maat mogelijk wordt.

De goede diagnose makkelijker stellen
Een internationaal MS-diagnosepanel heeft nieuwe richtlijnen opgesteld, waarmee neurologen makkelijker de diagnose MS kunnen stellen. De oude criteria waren ingewikkeld en werden daarom niet structureel toegepast. Het MS-diagnosepanel staat onder voorzitterschap van Chris Polman van VUmc MS Centrum Amsterdam. Hij presenteert de nieuwste versie van de diagnostische criteria op donderdagmiddag 20 oktober. Op ECTRIMS is ook de lancering van een e-learning programma waarmee neurologen zich deze nieuwe diagnostische criteria eigen kunnen maken.

Energiecentrales zijn verstoord bij MS-patinten Mitochondrin zijn de energiecentrales van cellen. Recent onderzoek laat zien dat er allerlei mitochondrile veranderingen optreden in de hersenen van mensen met MS. Dit vertelt dr. Jack van Horssen op donderdag. Verder laat Van Horssen zien dat mitochondrin in beschadigde gebieden niet goed functioneren wat mogelijk veroorzaakt wordt door de productie van schadelijke zuurstofradicalen door microglia en genfiltreerde ontstekingscellen. Als mitochondrin in de zenuwen niet meer goed werken kunnen zenuwvezels afsterven, waardoor MS-patienten meer klachten krijgen. In dezelfde sessie vertelt promovendus Maarten Witte over een eiwit dat hij heeft gedentificeerd waarmee het disfunctioneren van de mitochondrin in de hersenen van MS-patinten kan worden verklaard.