Erasmus Universiteit Rotterdam

Tweede lessenreeks 'Lenig in je hoofd' voor bassischolen

Basisschoolkinderen volgen startcollege op universiteit

Ruim tachtig basisschoolleerlingen zijn op woensdag 21 oktober 2011 te gast op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze volgen daar het startcollege van de lessenreeks 'Lenig worden in je hoofd' van het onderwijsarrangement Filosofie van het Wetenschapsknooppunt EUR. De kinderen krijgen college van een hoogleraar in toga, volgen een les over de geschiedenis van de Filosofie en doen mee aan een filosofisch gedachtenexperiment. Het is de tweede reeks van zes scholen die de lessen gaan volgen, de eerste zes scholen deden mee in het voorjaar van 2011.

Geheel in stijl worden de wetenschappers binnengebracht door de pedel met haar rinkelende staf. Decaan en hoogleraar Geschiedenis van de wijsbegeerte prof.dr. Wiep van Bunge houdt een introd uctie over de universiteit en wat je daar eigenlijk zoal kunt verwachten. Op het `Hora Est!' van de pedel wordt de kinderen meteen geleerd dat je maar beperkte tijd hebt als je iets wilt zeggen tijdens een promotie.

Daarna is het woord aan dr. Awee Prins, filosoof van Mens en Cultuur, voor een overzicht van de geschiedenis van de filosofie. Dr. Tim de Mey, docent Theoretische Filosofie voert tenslotte een filosofisch gedachtenexperiment uit met de kinderen.

Dit najaar wordt de lessenreeks gebracht op zes basisscholen, door koppels studenten Filosofie en pabo. Onderdeel van het onderwijsarrangement is verder nascholing voor de leerkrachten van de deelnemende scholen. In totaal doen er twintig scholen mee in het Wetenschapsknooppunt.

De lessenreeks kwam tot stand in nauwe samenwerking tussen de universiteit, de PABO (HRO) en vertegenwoordigers uit het primair onderwijs. De leerlingen maken kennis met grote vragen van de Filosofie en leren gerichte filosofische vragen te stellen. Het Wetenschapsknooppunt EUR werkt op deze manier in totaal drie onderwijsarrangementen uit, naast Filosofie komen Psychologie en Geneeskunde & Gezondheid aan de orde.

dinsdag, 20 september 2011