Universiteit Leiden

'Het onoverbrugbare overbruggen': een dialoog met het publiek

Ingrid Tieken is Leids hoogleraar socio-historische taalkunde van het Engels, en betrekt met een weblog een breed publiek bij haar gesubsidieerde project in de Vrije Competitie NWO. 'Taal is een maatschappelijk verschijnsel, dus het ligt voor de hand om bij dit onderzoek gebruik te maken van sociale media', aldus postdoctoraal onderzoeker Robin Straaijer.

Stijlgids voor correct Engels

Het project van Tieken heet "Het onoverbrugbare overbruggen (Bridging the Unbridgeable): taalkundigen, normstellers en het publiek". Het betreft vooral het taalgebruik en een stijlgids met handleidingen voor correct Engels. De drie hoofdrolspelers op dat gebied zijn taalkundigen, de schrijvers van stijlgidsen en de mensen die op die stijlgids vertrouwen. Tieken daarover: 'Om allerlei redenen zijn mensen vaak onzeker over wat correct taalgebruik is. Tegelijkertijd willen ze het wel weten, en daarom raadplegen zij regelmatig stijlgidsen. Voor de gebruiker zijn deze stijlgidsen een norm voor correct taalgebruik. Wat wij nu graag willen weten is: welke stijlgidsen gebruiken mensen zoal? Welke onderwerpen zoeken ze daarin op? Hoe vaak raadplegen zij een stijlgids? Einddoel van het project is het samenstellen van een database van handleidingen en van taalkwesties, waarvan gebruikers van de Engelse taal over de hele wereld gebruik kunnen maken.'

âCrowdsourcingâ

Het onderzoeksproject is met name gericht op het gebruik van de taal door het gewone publiek. Daarom denken Tieken en haar collega-onderzoeker dr. Robin Straaijer dat zij de antwoorden het beste direct van de mensen zelf kunnen krijgen door hen uit te nodigen om rechtstreeks en op een gemakkelijk toegankelijke manier een bijdrage te leveren. Vandaar het weblog. Deze methode, waarbij een breed publiek rechtstreeks input levert, is betrekkelijk nieuw en wordt aangeduid met de Engelse term "crowdsourcing".

Praat mee!

Het weblog "Bridging the Unbridgeable" is nu zo'n zes weken in de lucht en het aantal bezoekers neemt dagelijks toe. Tieken en Straaijer hopen dat die trend doorzet. Wat willen zij weten? Tieken somt op: "Behalve dat wij graag willen horen wat de gebruikers vinden van de stijlgidsen als zodanig, zouden wij ook graag hun mening willen weten over taalgebruik. Waar komen problemen op dat gebied vandaan? Specifieke taalkwesties kunnen mensen soms heel erg bezighouden. Wij willen graag weten welke taalkwesties dat zijn en waarom die zulke hevige emoties oproepen." Ga naar het weblog en praat mee over Bridging the unbridgeable.

De BBC snapt waar het om gaat

Onlangs werd Tieken geïnterviewd in een uitzending van het programma "Making History" op Radio 4 van de BBC. De interviewer begreep meteen waar het bij Tieken's huidige project om draait. De eerste vraag die hij stelde was: "Hoe kunnen onze luisteraars u helpen?" En dat is nu precies waar Tieken naar op zoek is: reacties van het publiek en niet alleen van wetenschappers. Beluister het interview met Ingrid Tieken voor BBC Making History.

'Dit is van mij' - wetenschappers

In het project "Bridging the Unbridgeable" wordt het brede publiek bij wetenschappelijk onderzoek betrokken. Volgens Straaijer zijn wetenschappers niet gewend om hun onderzoeksresultaten meteen online te zetten zonder collegiale toetsing vooraf, of gewoon omdat zij de neiging hebben hun werk als hun eigendom te beschouwen. "Maar", zo vervolgt hij, "we proberen die houding te veranderen, dus in zekere zin is dit project een experiment."