Gemeente Kampen

Invoering eigen bijdrage Wmo-voorzieningen

21-10-2011 Inwoners van de gemeente Kampen die gebruik maken van Wmo-voorzieningen gaan vanaf volgend jaar een eigen bijdrage betalen. Het gaat om individuele woon- en vervoersvoorzieningen. Het college heeft gekozen voor een gefaseerde invoering. Voor nieuwe aanvragen gaat de regeling per 1 januari 2012 in. Mensen die nu al gebruikmaken van deze voorziening(en), betalen de eigen bijdrage vanaf 1 april 2012. Uitgangspunt is dat iedereen naar draagkracht meebetaalt.

Het doel van de Wmo is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en meedoen in de samenleving. Maar steeds meer mensen maken gebruik van een Wmo-voorziening. Dit komt doordat het aantal ouderen groeit en mensen steeds langer thuis blijven wonen. Tegelijk worden de voorzieningen duurder, terwijl de bijdrage vanuit het Rijk minder wordt. De gemeente wil de Wmo-voorzieningen ook in de toekomst beschikbaar houden voor die mensen die het echt nodig hebben. Daarom is het nodig dat mensen die dat kunnen zelf meebetalen. Dit gebeurt ook al in heel veel andere gemeenten.

Wethouder Lidi Kievit-Braakman: "Bij het besluit over de invoering van de eigen bijdrage hebben we als college rekening gehouden met een belangrijk uitgangspunt uit het coalitieakkoord: `De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten'. Bij deze regeling betekent dat, dat mensen met een laag inkomen minder hoeven bij te dragen en mensen met hoger inkomen meer".

Om welke voorzieningen gaat het?

Het meebetalen aan een Wmo-voorziening is in Kampen niet nieuw. Mensen die hulp bij het huishouden van de gemeente ontvangen, betalen al langer een eigen bijdrage. Nieuw is dat nu dus ook een bijdrage wordt gevraagd voor individuele woon- en vervoersvoorzieningen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een douchestoel, tillift, traplift of aanpassing van de woning. Maar ook aan bijvoorbeeld een scootmobiel of een driewielfiets. Het gaat om individuele voorzieningen. De regiotaxi is een collectieve voorziening, dus daarvoor wordt geen eigen bijdrage gevraagd. Verder bepaalt de wet dat we geen eigen bijdrage mogen vragen voor een rolstoel en voor voorzieningen voor kinderen onder de 18 jaar. Ook wordt geen eigen bijdrage gevraagd wanneer een cliënt of de partner is opgenomen in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Daarnaast heeft het college besloten om aan mensen die nu al gebruik maken van een woonvoorziening, alleen een eigen bijdrage te vragen voor de zogenoemde `losse hulpmiddelen' en dus niet voor de vaste hulpmiddelen die zij al hebben. Voor wat betreft de vervoersvoorzieningen betalen al bestaande cliënten alleen voor een scootmobiel en voor een aangepaste fiets en een tandem.

Voor een woonvoorziening gaan mensen gedurende 3 jaar een eigen bijdrage betalen, met uitzondering van de losse hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een douchebrancard, badlift en tillift. Hiervoor betaalt men 6 jaar een eigen bijdrage. Voor vervoersvoorzieningen (bijvoorbeeld een scootmobiel) betalen mensen ook 6 jaar een eigen bijdrage. Een uitzondering hierop is de autoaanpassing, waarvoor gedurende 7 jaar een eigen bijdrage moet worden betaalt. Voor hulp bij het huishouden betaalt men een eigen bijdrage zolang van de voorziening gebruik wordt gemaakt.

Wat is de hoogte van de eigen bijdrage?

Zoals gezegd is de hoogte van de eigen bijdrage afhankelijk van het inkomen. Mensen met een laag inkomen, hoeven minder bij te dragen. Voor iemand met een hoger inkomen, is de eigen bijdrage hoger. Daarnaast zijn leeftijd en de gezinssituatie van invloed op de hoogte. Mensen betalen nooit meer dan hun maximale eigen bijdrage. Ook als mensen gebruik maken van meerdere voorzieningen waarvoor een eigen bijdrage geldt, betalen zij voor deze voorzieningen samen nooit meer dan hun maximale eigen bijdrage. Verder is de eigen bijdrage nooit hoger dan het bedrag dat de voorziening kost.

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent en int de eigen bijdrage. Hiervoor hebben zij allerlei gegevens nodig. Ook van de gemeente. De periode tot 1 april 2012 wordt gebruikt voor deze verdere voorbereiding, zodat mensen op een later moment kunnen worden geïnformeerd over hun eigen situatie. Mensen die daadwerkelijk een eigen bijdrage moeten gaan betalen, ontvangen in ieder geval voor 1 april 2012 nader bericht van de gemeente. De uiteindelijke hoogte van de eigen bijdrage ontvangt men via een formele beschikking van het CAK. Alle Wmo-cliënten hebben deze week al wel een brief ontvangen met de nodige informatie over het hoe en waarom van de eigen bijdrage.

Voordat het college een besluit nam over de invoering van de eigen bijdrage, heeft ze advies gevraagd aan de Wmo-adviesraad. In deze raad zijn de verschillende doelgroepen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) vertegenwoordigd. Dit advies heeft het college laten meewegen in haar besluitvorming.
21-10-2011