Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Energieprijzen stijgen fors op korte én lange termijn

Consument gaat in 2012 opnieuw fors meer betalen voor energie

Bij Nuon gaan de variabele stroomprijzen met 8% stijgen en de gasprijzen met 2%. Naast deze stijgingen is de verwachting dat zowel de netwerkkosten als de energiebelasting gaan stijgen. Dit betekent dat consumenten gemiddeld ¤50 euro per jaar meer moeten gaan betalen voor energie. In juli 2011 stegen de energiekosten al met gemiddeld ruim ¤100 per huishouden.

De andere grote energieleveranciers hebben nog geen concrete aankondiging gedaan van hun variabele 2012 tarieven. PrizeWize verwacht dat de andere energieleveranciers hun tarieven ook zullen verhogen.

Nuon heeft al 90% van haar energiebehoefte voor 2012 ingekocht, maar de aanpak van andere energieleveranciers is nog niet duidelijk. De wijzingen van de stroomprijzen verschillen ieder halfjaar aanzienlijk per energieleverancier. Gasprijzen wijzigen doorgaans met gelijke stappen. Per energieleverancier kunnen de tarieven grote verschillen vertonen.

Dat de stroomprijzen op lange termijn fors gaan stijgen, lijkt PrizeWize onvermijdelijk. Enkele dagen geleden werd bekend dat door de duurzaamheidsdoelstellingen van de EU de stroomprijzen op lange termijn tot wel 100% gaan stijgen. Daarnaast werd bekend dat door aangescherpte richtlijnen voor financiële transacties van energiebedrijven zij op hogere kosten gejaagd kunnen worden.

Hans de Kok van PrizeWize raadt aan om zoveel mogelijk te letten op het stroomverbruik om op korte en lange termijn te kunnen besparen. Daarnaast is het raadzaam om de prijzen van energieleveranciers onderling te vergelijken. En om de energieprijzen vast te zetten. Dit bijvoorbeeld voor de duur van 1 jaar. Een positief teken in de energiemarkt is dat de stilzwijgende contractverlening is afgeschaft. Werden contracten bij energieleveranciers eerder nog stilzwijgend verlengd voor een jaar, is de consument door deze nieuwe wet, na de initiële contractperiode vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier. Deze overstap kan consumenten juist in deze tijd enorm veel besparing opleveren. Deze wet treedt op 1 december 2011 in werking.

Noot voor de redactie,