KPMG

KPMG levert bijdrage aan Kamerdebat over accountancy

De Tweede Kamer spreekt op donderdag 27 oktober aanstaande met minister De Jager van Financiën over accountancy. Enkele organisaties, waaronder KPMG, zijn door de Kamer gevraagd om voorafgaand hieraan hun visie te geven op de huidige discussie in Nederland en daarbuiten, onder meer met betrekking tot de onafhankelijkheid van de controlerend accountant.

PvdA Tweede Kamerlid Ronald Plasterk pleitte eerder dit jaar voor o.a. verplichte periodieke kantoorrotatie ('mandatory firm rotation'), een verbod voor accountantsorganisaties op adviesdiensten bij controlecliënten en een verbreding van het opdrachtgeverschap naar bijvoorbeeld de AFM.

In Europa circuleren nog verdergaande voorstellen om bijvoorbeeld 'joint audit' verplicht te stellen (samenwerking tussen een grotere en kleinere accountantsorganisatie) en accountantsorganisaties vanaf een bepaald marktaandeel in de controles van grote, beursgenoteerde ondernemingen helemaal te verbieden om adviesdiensten in huis te hebben.

KPMG gaat per brief op deze voorstellen in en waarschuwt onder meer dat een volledig verbod op adviesdiensten tot uitholling van de kwaliteit van de controle zal leiden. Ook vindt KPMG het onverstandig om de heroverweging van de accountant van buitenaf op te leggen, met een accountantswissel als verplichte uitkomst. Het is naar onze mening beter om de Raad van Commissarissen daarover te laten beslissen.

KPMG zal het overleg tussen de Tweede Kamer en minister De Jager met veel interesse volgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits, (020) 656 4404.