GroenLinks

GroenLinks dwingt Bleker tot noodsteun voor Europese voedselbanken

Donderdag 20 oktober 2011, 12:23u - Marije Cornelissen

BRUSSEL/DEN HAAG, 20 oktober - GroenLinks probeert zowel in Brussel als in Den Haag een noodoplossing te vinden voor de abrupte beëindiging van Europese steun aan voedselbanken. Vandaag vergaderen de landbouwministers over de kwestie. Europarlementariër Marije Cornelissen schreef een brief aan staatssecretaris Bleker met een voorstel voor een noodoplossing om voedselhulp nog tot 2013 voort te zetten, zodat voedselbanken zich kunnen instellen op de afgenomen landbouwoverschotten waarmee het programma de afgelopen 25 jaar grotendeels gefinancierd werd.

Cornelissen: "Bleker heeft een grote verantwoordelijkheid vandaag in de ontmoeting met zijn collega-ministers in Luxemburg. Als Nederland het verzet opgeeft tegen een noodoplossing voor het Europese voedselprogramma, wordt voedselbanken de tijd gegund om zich in te stellen op een beëindiging van de EU-steun. Negeert hij de oproep van de Tweede Kamer en van veel andere landen, dan dreigt een voedseltekort voor 18 miljoen Europeanen, midden in een zware economische crisis. In landen als Roemenië of Bulgarije is dat een ramp."

Rik Grashof sloeg de alarmbel in de Tweede Kamer en kreeg een meerderheid voor een motie die Bleker oproept om het voedselprogramma als noodmaatregel nog twee jaar voort te zetten. Bleker legde die motie naast zich neer, maar de Tweede Kamer houdt voet bij stuk en wil dat hij die uitvoert.

Grashof: "Mijn motie vraagt om niet meer of minder dan een redelijke overgangsprocedure. Bleker maakt er helemaal ten onrechte en principekwestie van. Ik ben blij dat ik een Kamermeerderheid mee heb om hem alsnog te dwingen gewoon mee te werken aan een fatsoenlijke afbouw van die regeling".

Het voedselhulpprogramma van de Europese Unie verdeelt voedsel uit de landbouwoverschotten over voedselbanken in Europa. Aangezien de overschotten steeds kleiner worden, koopt de EU extra voedsel op om voor voldoende middelen voor het hulpprogramma te zorgen. Dat is eerder dit jaar door de Europese rechter verboden, waardoor er plotseling nog maar een vijfde deel van het voedsel van vorig jaar beschikbaar is. Vorig jaar kregen 18 miljoen mensen etenswaren via het EU-steun aan voedselbanken.