D66

vrijdag 14 oktober 2011

Hachchi: betrek eilanden bij Koninkrijksdebatten

Politici van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten kunnen binnenkort mee debatteren in Den Haag. D66-Kamerlid Wassila Hachchi wil dat bijzondere gedelegeerden van de eilanden deel kunnen nemen aan debatten die over Koninkrijksaangelegenheden gaan. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft met het plan ingestemd.

Democratisch

Het voorstel van Hachchi beoogt de betrokkenheid van het Caribische deel van het Koninkrijk te verhogen. "Het is logisch dat Aruba, Curaçao en Sint-Maarten een stem krijgen als er in Nederland over Koninkrijksaangelegenheden wordt gediscussieerd. De beslissingen over het Koninkrijk moeten in overleg met de eilanden genomen worden," legt Hachchi uit. Volgens de politica kan een zo volwaardig mogelijke deelname van Statenleden en ministers van de andere Koninkrijkslanden het democratisch tekort in het Koninkrijk terugdringen en het inhoudelijke debat verdiepen.

Europees voorbeeld

Het idee komt voort uit Europese debatten in Den Haag. Volgens de huishoudelijke regels van de Kamer kunnen gekozen leden van het Europees Parlement op uitnodiging deelnemen aan Nederlandse overleggen. Hachchi vraagt het Presidium van de Tweede Kamer om voor het kerstreces van 2011 met een analoge regel voor het Koninkrijk te komen.