Ingezonden persbericht


oudemuziek
persbericht

6 oktober 2011

Canto di Roma
Nieuwe juweeltjes uit de pausenstad

Tien jaar na hun succesvolle tournee Splendore di Roma keren Johannette Zomer en Fred Jacobs terug naar de Pausenstad, waar ze vele nieuwe juweeltjes hebben opgedoken. Het programma van Canto di Roma bevat werk van D'India, Kapsberger, Rossi en Mazzocchi. De focus ligt op vroegbarokke wereld van Sigismondo d'India. Hij liet met de nieuwe Italiaanse liedstijl waarin de muziek de kracht van het woord versterkte, de menselijke emotie definitief doordringen in de zangkunst en bracht het publiek in extase.

De kunst en de muziek van de Italiaanse zeventiende eeuw waren van een haast excessieve lichamelijkheid. Die lichamelijkheid is tegelijkertijd een springplank naar wat men toen noemde de wereld van de geest. Er was niet alleen het lichamelijke oog en gehoor, maar ook het oog en het oor van de geest, van het hart. Luisterde men naar muziek, dan werden alle snaren bespeeld. De emoties die loskwamen, brachten de toehoorder in vervoering en vaak huilde men hartstochtelijk en publique. De toehoorder werd meegesleurd door emoties en raakte in extase.

Toen de jonge Sigismondo D'India (ca.1582-1629) naar Rome reisde om zijn composities voor te leggen aan de vele kenners van de kunsten die de stad rijk was, bleken zijn composities inmiddels niet alleen bekend maar ook al favoriet bij de beroemdste Romeinse musici en zangers. Ze vielen in de smaak bij vele prinsen en kardinalen, en een van hen, kardinaal Odoardo Farnese, had al diverse handgeschreven kopieën van D'India's Musiche uitgedeeld.

Rome was in die tijd een Mekka voor jonge talenten die hogerop wilden komen. Er heerste een klimaat waar het nieuwste van het nieuwste werd begrepen en bewonderd. Naast D'India zijn ook de jonge Johann Hieronymus Kapsberger (ca.1580-1651), Luigi Rossi (ca.1597-1653) en Domenico Mazzocchi (1592-1665) er hun geluk komen beproeven. En niet zonder succes.

Genre: Barok

Johannette Zomer en Fred Jacobs

Johannette Zomer en Fred Jacobs toeren veelvuldig samen rond en maakten een serie cd's gewijd aan de zeventiende-eeuwse liedkunst uit Italië, Frankrijk en Engeland (Channel Classics).

Johannette Zomer, sopraan
Fred Jacobs, theorbe

Concerten en kaartverkoop

wo 19 okt, 20.15 uur - Poederoijen, Slot Loevestein do 20 okt, 20.00 uur - Hasselt (B), Stadhuis
vr 21 okt, 20.15 uur - Westzaan, Zuidervermaning
za 22 okt, 20.00 uur - Zeist, Evangelische Broederkerk di 25 okt, 20.00 uur - Enschede, Grote Kerk
do 27 okt, 19.00 uur - Antwerpen (B), Rubenshuis
za 29 okt, 20.15 uur - Leeuwarden, Waalse Kerk

Kaartverkoop en meer informatie op www.oudemuziek.nl.

Deze concertserie is de tweede uit het Seizoen Oude Muziek van de Organisatie Oude Muziek. Oktober 2011 t/m juni 2012
20 concertseries, 2 Bachdagen, 116 concerten op 49 locaties in heel Nederland en Vlaanderen.




Ingezonden persbericht