Michelin 2012: wat voorspellen de sterrenchefs?


Inter Scaldes in Kruiningen op voor derde ster

Muiden, 20111019 -- De resultaten van de Michelingids voor Nederland worden dit jaar op 28 november gepubliceerd. Het is te verwachten dat Michelin ook dit jaar de gastronomische gemoederen weer danig zal bezighouden. Alle Toprestaurants vroeg een groot aantal Nederlandse sterrenchefs welke restaurants zij voorspellen als kanshebber voor een ‘volgende’ Michelinster.

Uitkomst enquête

De enquête van Alle Toprestaurants onder Nederlandse sterrenkoks, verzorgd door Elizabeth Auerbach van Elizabethonfood.com, wijst uit dat de volgende restaurants het meest worden genoemd voor een extra Michelinster:

3 sterren: Inter Scaldes in Kruiningen

2 sterren: De Kromme Watergang in Hoofdplaat

1 ster: Bolenius in Amsterdam

Een paar steekwoorden die bij Inter Scaldes naar voren komen zijn: ‘stabiele topkwaliteit’ (André van Doorn), ‘gewoon omdat het moet gebeuren’ (Martijn Kajuiter) en ‘constant streven naar perfectie, degelijk en gelijk inventief’ (Dick Middelweerd).

Ron Blaauw noemt De Kromme Watergang ‘ambitieus en heel goed’, Erik van Loo van Parkheuvel roemt het feit dat De Kromme Watergang al 15 jaar op grote hoogte opereert.

Restaurant Bolenius in Amsterdam wordt van alle restaurants het meeste genoemd als grootste kanshebber voor de eerste ster. Het goede team (‘gepassioneerde mensen’) van Bolenius wordt hierbij genoemd, Luc Kusters heeft met zijn restaurant ‘goud in handen’.

Verder wordt Hans van Wolde’s Beluga in Maastricht vaak naar voren geschoven voor de derde ster, Ivy in Rotterdam en la Rive in Amsterdam voor de tweede Michelinster en restaurant Perceel, de Fuik (door de overname door Marco Poldervaart moet de ster wellicht weer verdiend worden) en Pure C van Sergio Herman voor de eerste ster.

Nederlandse sterrenrestaurants

Nederland telt op dit moment 98 sterrenrestaurants: 83 met één ster, 13 met twee sterren en 2 met drie Michelinsterren. Waar zal de teller na de presentatie van Michelin 2012 op staan en krijgt de provincie Zeeland na Oud Sluis in 2005 een tweede driesterrenrestaurant? We zullen het 28 november weten…

---------------------------------------------

Over Alle Toprestaurants

Via de gratis iPhone applicatie van Alle Toprestaurants en de website http://www.alletoprestaurants.nl kunnen gebruikers makkelijk en snel Nederlandse toprestaurants vinden. Zoeken kan onder andere op naam, plaats maar ook op Michelin, GaultMillau en Lekker-Gids ranking. Verder brengt Alle Toprestaurants culinair nieuws, aanbiedingen en kan er online gereserveerd worden bij restaurants.

In de database van Alle Toprestaurants zijn enkel toprestaurants opgenomen. De iPhone-applicatie van Alle Toprestaurants stond binnen een week na de lancering in september 2010 op nummer 1 van meest gedownloade gratis apps (overall) van Nederland. De applicatie telt inmiddels meer dan 100.000 gebruikers en wordt dagelijks veelvuldig gebruikt.

Over Elizabeth Auerbach

Dit artikel is geschreven door Elizabeth Auerbach voor Alle Toprestaurants. Elizabeth schrijft op haar website http://www.elizabethonfood.com Engelstalige recensies van Michelinrestaurants in diverse landen, daarnaast schrijft zij ook regelmatig artikelen over Michelin en de Michelingidsen.

---------------------------------------------

Alle voorspellingen

André van Doorn van Kasteel Heemstede in Houten 

1 ster:

Marco en Inez Poldervaart van De Fuik in Aalst. Ik hoop dat Marco de ster van zijn voorganger kan behouden na de overname van afgelopen zomer.

2 sterren: 

De Kromme Watergang van Edwin en Blanche Vinke. Mensen met enorm veel passie en bevlogenheid.

3 sterren:

Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet. Stabiele topkwaliteit in alle opzichten.

 

Ron Blaauw van Ron Blaauw Amsterdam

2 sterren:

-        De Kromme Watergang, ambitieus en heel goed;

-        Librije’s Zusje, constant en klassiekers;

-        Chapeau! in Bloemendaal.

3 sterren:

De Bokkedoorns en Inter Scaldes, al 20 jaar continuïteit

 

Martijn Kajuiter van The House Restaurant, Cliff House Hotel, Ierland

1 ster:

Bolenius - Luc Kusters is een oud Kranenborg discipel, denk dat hij best kans maakt om voor een verassing te zorgen, met zijn “Nieuw Amsterdamse Keuken” heeft hij waarschijnlijk goud in handen. Verder misschien een espoir voor Bord’eau in l’Europe.

2 sterren:

De Kromme Watergang – Edwin Vinke, gewoon erg goed, heeft een compleet eigen unieke signatuur en een filosofie waar hij zich erg consequent aan houdt, als hij geen 2 sterren is, dan weet ik het ook niet meer ;-)

3 sterren:

Inter Scaldes – Jannis Brevet, gewoon omdat het moet gebeuren.

Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen

3 sterren:

Inter Scaldes – hele goede papieren om 3e ster te halen, langdurige continuïteit. Voor 2013: ’t Brouwerskolkje, na de verhuizing naar Amsterdam.

Het is voor Nederland belangrijk dat we er een paar 2 of 3 sterren zaken bij krijgen, ik hoop dat dat er dit jaar inzit. Het is ook belangrijk voor onze internationale positie. Dus mannen: knallen!

Hans en Anjo de Bont van De Moerbei in Warmond

2 sterren:

De Kromme Watergang, een grote kanshebber.

3 sterren:

Inter Scaldes, continuïteit, zijn er helemaal klaar voor.

Karl van Baggem van De Hoefslag in Bosch en Duin

2 sterren:

Ivy, innovatief, ben benieuwd.

3 sterren:

De Leest, dedicated, zijn al zo lang goed bezig.

Erik van Loo van Parkheuvel in Rotterdam

1 ster:

Restaurant Perceel in Capelle a/d IJssel omdat het zeer bevlogen vakmensen zijn, ze zijn nog maar kort bezig maar het zou zomaar kunnen.

2 sterren:

De Kromme Watergang in Hoofdplaat, omdat zij al + 15 jaar deze zaak naar grote hoogte stuwen.

3 sterren:

Inter Scaldes, Boreas, Beluga, ik gun het ze allemaal van harte, ik weet het echt niet.

Niven Kunz van restaurant Niven in Rijswijk

1 ster: Perceel en Bolenius

2 sterren: De Kromme Watergang

3 sterren: Inter Scaldes, misschien wel vanwege het evenwicht: er zijn nu al 2 driesterrenrestaurants die wat inventiever koken, en dan 1 erbij met een wat meer klassieke keuken.

Kars van Wechem van De Saffraan in Amersfoort

1 ster:

Mart Scherp, Restaurant Scherp in Middelburg;

Luc Kusters van Bolenius in Amsterdam.

2 sterren:

François Geurds, Ivy;

3 sterren: geen nieuwe derde ster

Dick Middelweerd van De Treeswijkhoeve in Waalre

1 ster:

-        De Heeren van Harinxma (Lauswolt), Geert-Jan Vaartjes heeft het talent, gepassioneerd;

-        Pure C: vernieuwend, modern, nonchalante perfectie, anders.

2 sterren:

-        De Kromme Watergang, zijn al jaren goed bezig;

-        La Rive,  goed voor Amsterdam om nog een 2 sterren restaurant te hebben om de piramide naar 3 sterren in Amsterdam te versterken, goed voor de Nederlandse toprestaurants.

3 sterren:

-        Inter Scaldes, constant streven naar perfectie, degelijk en tegelijk inventief;

-        Beluga, blijft zich vernieuwen en goede uitstraling, al jaren aan de top.

Paul van de Bunt van De Leuf in Ubachsberg 

Wil geen voorspellingen doen. Heb dit jaar niet de kans gehad om bij alle collega’s te eten en om een voorspelling te doen zou ik er gegeten moeten hebben.  Ik vind dat alle collega’s heel erg hun best doen en in principe zouden alle 2 sterren restaurants in Nederland in aanmerking kunnen komen voor een 3e ster.

Peter Koehn van De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven

1 ster: Hofstede de Blaak in Tilburg, Angelo kan een goed potje koken, hij is een top-chef

2 sterren: op dit moment moeilijk een uitspraak over te doen

3 sterren: Inter Scaldes, zelfdiscipline, constant, draait al jaren op het hoogste niveau

Tonny Berentsen van De Kromme Dissel in Heelsum

1 ster:

-        Pure C; als een driesterren chef wat laagdrempeliger gaat is dat nog altijd op sterniveau!

-        Bolenius vanwege het team; gepassioneerde mensen afkomstig uit goede zaken, die weten hoe het werkt.

2 sterren:

-             La Rive verdient de tweede ster weer terug omdat Roger zich inmiddels heeft bewezen;

-             Ivy omdat François een enorm gedreven en gepassioneerd vernieuwer is, een trendsetter;

-             (In alle bescheidenheid) De Kromme Dissel vanwege de continuïteit en jaarlijkse verbetering.

3 sterren:

-        Ron Blaauw vanwege zijn visie en lef om naar Amsterdam te verhuizen;

-        Inter Scaldes vanwege hun constante kwaliteit en standvastigheid.

Rik Jansma van Basiliek in Harderwijk 

1 ster:

-        De Fuik (ze hebben nu een ster maar door de overname door Marco Poldervaart moet die toch weer verdiend worden);

-        Eindeloos;

-        Jerome;

-        De Swarte Ruijter in Holten.

2 sterren:

- De Kromme Watergang

- Ivy;

3 sterren: er zullen natuurlijk niet 3 driesterren restaurants bijkomen, maar ik heb 3 restaurants genoemd die een goede kans maken. Waar Michelin denk ik ook naar kijkt, is of het betreffende restaurant het wel aankan. Is er voldoende (goed) personeel en ruimte om ineens een hausse aan nieuwe gasten te bedienen, zowel voor lunch als voor diner. Als ik dit meeneem kom ik tot de volgende drie restaurants: Beluga, waarschijnlijk underdog, maar wie weet; Brouwerskolkje, daar heb ik laatst waanzinnig gegeten; Inter Scaldes, klassieke keuken, perfect.

Carlo Chantrel van De Zwaan in Etten-Leur

2 sterren: ik denk dat Ivy een tweede ster krijgt.

Jef Schuur van Bij Jef in Den Hoorn-Texel 

1 ster: met betrekking tot andere restaurants hoor ik veel goede berichten van collega's over Bolenius. En de recente recensie van Johannes van Dam over Bord'eau, hij was lyrisch. Als ik dat zo lees zou het me niet verbazen als daar ook een ster gaat vallen.

3 sterren: vraag me niet waarom, maar ik denk dat er dit jaar niet veel verrassends gaat gebeuren. Er zijn natuurlijk diverse restaurants die aanspraak maken op een derde ster, en iedereen loopt elkaar maar gek te maken. Beluga staat al jaren op de drempel, het is misschien wel de mooiste zaak van Nederland, met absoluut de allure van een driesterrenzaak, en dan gebeurt het maar niet. Maar het zou fantastisch zijn als het dit jaar wel gebeurt.

Alle Toprestaurants