NCRV

Eindelijk duidelijkheid voor René en halfzus Anuschka in DNA Onbekend

Ingezonden door NCRV op 21 september, 2011 - 14:18


woensdag 19 oktober 2011 - 20:30 uur
Zender:
Nederland 1

In de vierde aflevering van het NCRV-programma DNA Onbekend staat het even bizarre als aangrijpende verhaal van René en zijn halfzus Anuschka centraal. Beiden groeien op bij een moeder met een persoonlijkheidsstoornis die het de kinderen geestelijk en lichamelijk erg moeilijk maakt. Moeder heeft meerdere kinderen bij drie mannen. zowel René als Anuschka hebben nauwelijks contact met hun vader. René en Anuschka krijgen allebei een brief waarin hun vader ontkent hun biologische vader te zijn. René's vader zegt altijd onvruchtbaar te zijn geweest en de vader van Anuschka beweert dat hij een afspraak had gemaakt met haar moeder om Anuschka op te voeden.

René's verhaal begint in de Tweede Wereldoorlog als zijn moeder een relatie krijgt met een Duitse soldaat. Vlak na de oorlog wordt haar man als ongewenst vreemdeling het land uitgezet en in die tijd wordt René geboren. De relatie tussen zijn ouders strandt en jaren later na de scheiding hertrouwt moeder. Mede omdat René en zijn broer worden mishandeld, worden zij uit huis geplaatst. Als hij 13 is, ziet René zijn vader pas weer als deze hem in het kindertehuis komt opzoeken. Een dag samen met zijn broer en vader op het strand maakt dat René hoopt meer met zijn vader op te mogen trekken. Maar zijn moeder trekt daar een grove streep door. Als René dertig jaar geleden zelf vader wordt, krijgt hij de foto's van zijn dochter teruggestuurd met de mededeling dat zijn vader toch niet zijn biologische vader is en dus ook niet de opa kan zijn. Deze mededeling zet zijn leven totaal op z'n kop.

Zijn halfzus Anuschka lijdt ook onder het juk van haar moeder. Als puber vlucht zij het ouderlijk huis uit en probeert haar eigen leven op te bouwen. Ook haar vader heeft nauwelijks een plek in haar leven. Als Anuschka toenadering zoekt, onthult hij in een brief dat hij ooit met haar moeder heeft afgesproken Anuschka op te voeden, hoewel zij niet zijn kind is. Moeder zou, zodra Anuschka er oud genoeg voor was, de waarheid over haar vader zou vertellen. Dat heeft zij alleen nooit gedaan.

Nu krijgen zij in DNA Onbekend eindelijk de waarheid te horen of hun beider vaders de waarheid vertelden ... of niet. Programma:
DNA Onbekend
Presentator:
Caroline Tensen
Foto:
DNA Onbekend, aflevering 4 (19/10/2011)
Website:
DNA Onbekend