Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 18 oktober   |
|2011                                              |


1. Spoedwet Wro inzake ontheffingen
GS hebben een brandbrief gestuurd aan de minister van Infrastructuur en Milieu, met het verzoek om
de overgangsbepaling in de Spoedwet Wro aan te passen. De Spoedwet ziet toe op een aantal wijzigingen van de Wro (Wet ruimtelijke ordening), waaronder het schrappen van ontheffingen in provinciale verordeningen. Belangrijke redenen die worden gegeven zijn rechtszekerheid voor burgers, ondernemers en gemeenten en een betrouwbare overheid. De brief wordt ter kennisname naar de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen gestuurd.

2. Procedure voor technische vragen over de begroting
In overleg met de griffie van Provinciale Staten is een proces opgesteld voor het stellen en beantwoorden van technische vragen over de begroting 2012. Er zit namelijk slechts één week tijd tussen de behandeling van de begroting in de commissies en de begrotingsbehandeling in Provinciale Staten. Dit betekent dat er zeer weinig tijd is om de gebruikelijke werkwijze te volgen van het op- en vaststellen van Memorie van Antwoord. Gedeputeerde Staten stellen dit proces vast.

3. Europese aanbesteding operationeel en databasebeheer grondwatermeetnetten
Voor het operationeel- en databasebeheer van de Brabantse grondwatermeetnetten moet een nieuwe beheerder worden gezocht. Dat gaat via een Europese aanbesteding. Die wordt begeleid door de huidige beheerder TNO.

4. Statenvragen van PVV over aftreden gedeputeerde Iding
De procedure rond het informeren de Commissaris van de Koningin, de leden van Gedeputeerde en Provinciale Staten bij het aftreden van leden van Gedeputeerde Staten zijn herbevestigd. De instellingen van het provinciale mailsysteem zijn aangepast. Dat antwoordt het college van GS op de Statenvragen van de PVV over de informatievoorziening bij het tussentijds aftreden van gedeputeeerde Iding.

5. Statenvragen van CDA over natuurcompensatie
Tot 1 maart 2011 bood de Verordening niet de mogelijkheid om binnen de Ecologische Hoofd Structuur(EHS) te compenseren. Vanaf 1 maart 2011 bestaat deze mogelijkheid wel. Het is aan initiatiefnemers en gemeenten om te bezien of zij hiervan gebruik willen maken. De realisering van de EHS vindt plaats in het kader van het Programma Landelijk Gebied. Hierbij worden in regionaal verband diverse partners, zoals gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties betrokken.
De participatie van derden in de realisatie van natuur wordt betrokken bij het op te stellen
beleidsplan Natuur en Landschap. Dit antwoorden GS op Statenvragen van de CDA-fractie.


6. Statenvragen van PVV over Q-koorts
De verantwoordelijkheden voor het bestrijden van infectieziekten bij dieren liggen in Nederland bij het Rijk, de veiligheidsregio's en de gemeenten. Het Rijk heeft het voornemen om het verbod, om het aantal dieren uit te breiden, in te trekken. Dat staat los van de bouwstop die Provinciale Staten ingesteld hebben. Die bouwstop loopt af in juni 2012 en voor die tijd zullen GS Provinciale Staten een voorstel voorleggen, rekening houdend met een advies van de Landelijke Gezondheidsraad. Dat antwoorden GS op vragen van de fractie van de PVV.

7. Statenvragen van SP over de N69 procedure
Provinciale Staten krijgen in het voorjaar van 2012 de keuze voorgelegd om al
dan niet in te stemmen met het voorkeursalternatief voor de N69: de Westparallel Plus. Dit is conform de normale procedure. Met de Brede Belangen Benadering wordt gestreefd naar een zo breed mogelijk draagvlak in de regio voor het voorkeursalternatief. De Brede Belangen Benadering is dus geen besluitvormend orgaan dat in de plaats komt van Provinciale Staten. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de SP Statenfractie.


---- --