Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Zelf werken aan deugdelijkheid van bestuur nu aan de orde

Wednesday, 19 October 2011 10:13

De behandeling van het rapport " Doe Het Zelf" van de Commissie Onderzoek Curaçao, door de Staten van Curaçao heeft als resultaat opgeleverd dat de huidige Regering gesteund door een meerderheid van de Staten kennelijk in het geheel niet bereid is zelf stappen te ondernemen om het integriteitvraagstuk waarmee (bestuurlijk) Curaçao thans kampt aan te pakken.

Integendeel een meerderheid van de Staten heeft in een zes tal aangenomen moties duidelijk te kennen gegeven niets van het rapport te moeten hebben en deze met kracht afgewezen op basis van onder meer de volgende motieven en acties:

* geen juridische basis om onderzoek te verrichten, het is derhalve illegaal en een poging tot een "staatsgreep";
* volstrekt ongeoorloofde inmenging in interne zaken;
* een aanval op de Curaçaose democratie en parlementaire onafhankelijkheid, aantasting van de autonomie en daardoor het terugdraaien van de emancipatie klok;

* het hoofdstuk screening van bestuurders is afgesloten en een gepasseerd station;

* bekrachtiging van het besluit van de Regering om de Procureur Generaal instructies te geven om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de Voorzitter van Commissie en handlangers;
* onmiddellijk ontslag van de President van de Centrale bank;

De Minister van Bestuur en Planning heeft gemeend om naast deze moties van de Staten ook nog eens publiekelijk het rapport te moeten verscheuren en op te moeten roepen tot invoering van een wet om "landverraders" ( lees mensen die een andere politieke mening erop nahouden dan de huidige politieke machthebbers) te straffen. Ook gaat zijn partij PS onverkort door met het bezigen van verbale agressie.

De VBC betreurt het dat de Regering en de Staten niet bereid zijn om een diepgaande discussie te voeren over de werkelijke issue, namelijk de integriteit van de Regering, doch gemeend hebben zich te moeten bedienen van de methodiek van het aanvallen en zwart maken van de boodschapper.

De VBC herhaalt dat de huidige koers (onbehoorlijk bestuur en anti Nederland) die het kabinet vaart en de instrumenten die hierbij gehanteerd worden, het vertrouwen ernstig ondermijnen. Voor (duurzame) economische ontwikkeling en groei alsmede het investeringsklimaat is deze ontwikkeling funest.

Er kan niet genoeg gewaarschuwd worden dat de vele dreigementen en haat richting "Makamba's" uiteindelijk tot een "negatief Nederlands reisadvies" richting Curaçao kunnen leiden. Dit zou zeer ernstige gevolgen hebben voor de economie in het algemeen en de toeristische sector in het bijzonder.

Het is duidelijk dat het vraagstuk de integriteit van de Regering snel op gelost moet worden. Afdoen met de opmerking van de Minister President dat screening een gesloten hoofdstuk is, is een dooddoener te meer daar er steeds meer berichten in de media verschijnen dat het bar en boos gesteld is met de integriteit en daarmee de ministeriabelheid van meer dan 50% van de bewindslieden.

Dit is ongehoord voor een zichzelf noemende en respecterende democratische rechtstaat.

Evenals Kòrsou Uní is de VBC van mening dat thans het moment is aangebroken om de politieke retoriek achter ons te laten en ons te concentreren op de welvaart en het welzijn van de Curaçaose samenleving. Via het opstarten van een nationale dialoog kan integriteit en deugdelijkheid van bestuur bewerkstelligd worden. Het zich blijven concentreren op het eigen (persoonlijk) belang zoals thans het geval is, zal onvermijdelijk ertoe leiden dat van buiten ingegrepen zal worden.

Het feit dat het "Nederlandse honkbalteam" onlangs wereld kampioen is geworden is een pracht voorbeeld van hoe voordelen welke het Koninkrijk te bieden heeft benut kunnen worden. Door bundeling van de sportieve krachten van Nederland, Curaçao en Aruba is dit schitterende resultaat bereikt. Waarom zou samenwerking op andere terreinen niet tot even groot succes kunnen leiden?

Curaçao, 19 oktober 2011
Bestuur VBC