Adfiz


Onheus en onverantwoord nieuw beloningsbeleid Avéro

Avéro heeft de markt verrast met haar nieuwe beloningsbeleid voor zorgverzekeringen. De argumenten die zij daarvoor aanvoert zijn onheus, en de uitvoering van het nieuwe beleid is onverantwoord. Adfiz zal Avéro hierop aanspreken.

Avéro gaat vanaf 1 januari 2012 haar provisie op de zorgverzekering nominaliseren. Als redenen noemt zij grote politieke en maatschappelijk druk op provisie als beloningsvorm en inducementregelgeving van de AFM. Geen van deze constateringen komt overeen met de werkelijkheid. Op een schadeproduct is de inducementnorm niet van toepassing. Er is absoluut geen politieke druk op de provisies in de schadewereld. Algemeen erkend is dat de bemiddeling en advisering van schade goed verloopt en daar geen misstanden zijn. Adfiz acht het dan ook zeer onbetrouwbaar van Avéro dat zij zich achter deze niet-bestaande externe factoren probeert te verschuilen. Tot enige transparantie over de werkelijke motivatie lijkt Avéro niet bereid. Avéro meldt elders dat zij uitgaat van een verloop van 20%. Eigen financiële problemen zijn mogelijk eerder de reden om de provisie aan te passen.

Avéro voert aan nu de provisie te nominaliseren als start van een zogenaamd door de AFM afgedwongen traject de provisie te relateren aan de daadwerkelijk verrichte activiteiten. Zij gaat echter pas volgend jaar nadenken hoe ze die relatie wil leggen. Dat is een onverantwoorde en onverkwikkelijke handelswijze, omdat het algemeen bekend is dat de huidige provisie tekortschiet om de kosten te dekken die het intermediair nu maakt voor klanten met een zorgverzekering. Dat de provisie de afgelopen jaren sterk is meegestegen met de premie heeft dit gat verkleind, maar zeker niet opgeheven. Adviseurs zien in zorgverzekeringen dan ook vooral een serviceproduct, dat alleen binnen een totaalrelatie uit kan. Wanneer Avéro volgend jaar alsnog de relatie met daadwerkelijke verrichte activiteiten gaat leggen, kan de enige logische conclusie blijken dat de nominale provisie te laag is bepaald.

Adfiz zal Avéro hierover ter verantwoording roepen en erop aandringen dat wanneer zij geen valide argumenten heeft om de beloning te beperken dit per direct terug te draaien.