D66

woensdag 19 oktober 2011

Regeringen maken grensarbeid onnodig moeilijk

De regeringen van Nederland, België en Duitsland maken het onnodig moeilijk voor inwoners van grensgebieden om te wonen en werken aan twee kanten van de grens.

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld wil dat de drie regeringen eindelijk een uitspraak van het Europese Hof toepassen, waarmee maatwerk kan worden geleverd voor grensarbeiders die werkloos worden.

Halsstarrig

Volgens de regels moet bijvoorbeeld een Nederlander die in Duitsland woont en in Nederland zijn baan verliest, in Duitsland een uitkering aanvragen en werk zoeken. Voor sommige inwoners is dat echter nauwelijks haalbaar, bijvoorbeeld omdat diploma's of taalkennis niet aansluiten. "Een briljante secretaresse in Nederland spreekt wellicht goed Duits, maar niet voldoende om werk te vinden in Duitsland", verklaart In 't Veld. De uitspraak van het Hof, het zogenoemde Miethe Arrest, maakt het mogelijk in individuele gevallen te bepalen dat een werkloze in het land waar hij/zij werkloos werd, een uitkering aanvraagt en werk zoekt. Door de halsstarrigheid van de regeringen komen werkzoekenden nu in de knel.

Geen binnengrenzen

In 't Veld: "In een Europa zonder binnengrenzen moeten we het makkelijker, niet moeilijker maken om over de grens te werken. Het lijkt soms wel of regeringen vinden dat grensarbeiders iets doen waarvoor ze moeten worden bestraft! Het wordt tijd dat nationale regeringen hun horizon verleggen: de wereld houdt niet op bij de landsgrens."

Ingrijpen

Op eerdere vragen van D66 antwoordde de Europese Commissie dat het Miethe Arrest nog steeds geldt, ook na de invoering van de nieuwe Europese regels voor grensarbeid. Sinds 2010 moeten werklozen in principe een uitkering aanvragen en zich als werkzoekende inschrijven in het woonland - en dus niet in het werkland waar iemand zijn baan verliest. Maar de regeringen weigeren. D66 vraagt de Commissie te oordelen over die situatie. "Ik verwacht dat de Commissie ingrijpt als de regeringen volharden in hun weigering de geldende jurisprudentie te erkennen", stelt In 't Veld.

Huis en haard

Yuri Ankoné, fractievoorzitter van D66 in Oldenzaal, maakt met enige regelmaat mee dat Nederlandse grensarbeiders door de halsstarrigheid van de Nederlandse overheid gedwongen zijn terug te keren naar Nederland. "Het is ongehoord. Deze mensen hebben jarenlang premies betaald in Nederland, maar moeten huis en haard verlaten voor ze gebruik kunnen maken van de sociale zekerheid waarvoor ze hebben betaald."