Gemeente Enschede

Maatregelen voor veilige oversteek voor fietsers

De gemeente neemt extra maatregelen om de oversteek van de Windmolenweg voor fietsers veiliger te maken. Ouders van schoolgaande fietsers en andere weggebruikers hebben hun bedenkingen kenbaar gemaakt over de veiligheid ter plaatse. De gemeente neemt deze klachten serieus en voert maatregelen door die moeten bijdragen aan de veiligheid voor fietsers.

Fase 1 van de verbreding van de Auke Vleerstraat nadert haar voltooiing. Nog niet alle werkzaamheden zijn afgerond, maar duidelijk is dat fietsers inmiddels al de nodige ervaring hebben opgedaan met de gewijzigde verkeerssituatie (gebruik fietsbrug en wijziging Strootsweg). Volgende week wordt begonnen met de aanleg van de geplande nieuwe oversteek voor fietsers van de Windmolenweg naast de oostelijke ontsluiting van het bedrijventerrein Marssteden. Daar kan dan worden overgestoken zonder dat de grootste verkeersdrukte van en naar Marssteden gekruist hoeft te worden.

Hoewel in het ontwerp de nodige aandacht is besteed aan een goede en veilige verkeersafwikkeling voor met name het fietsverkeer, zijn de ervaringen in het gebruik aanleiding om nu extra aandacht te besteden aan een goede en veilige oversteek. Aanvullend op de nieuwe oversteek werkt de gemeente nog de volgende maatregelen verder uit:
- het instellen van een snelheidsbeperking van 60 km/uur op de Windmolenweg vanaf een punt op ca 75 meter afstand voor de oversteek tot aan de kruising met de Auke Vleerstraat. (nu geldt ter plaatse een maximum snelheid van 80 km/uur)

- het plaatsen van rood-witte schrikhekken in de berm ter hoogte van de fietsoversteek om deze beter te markeren.

- het plaatsen van waarschuwingsborden, mogelijk aangevuld met knipperlichten op enige afstand van de fietsoversteek.
- het aanpassen/aanbrengen van attentiemarkeringen op het wegdek in de nabijheid van de fietsoversteek.
De maatregelen genoemd onder de laatste drie aandachtsstreepjes hebben tot doel het attentieniveau van de weggebruiker te verhogen.