Nederlands Jeugdinstituut

Effectieve jeugdzorg begint met goede basis

19 oktober 2011

Kwaliteitstoolkit helpt residentiële jeugdzorg basiszorg aan te pakken

Het rendement van het jeugdzorgaanbod wordt niet alleen bepaald door de inzet van effectieve interventies. Zeker in de residentiële zorg is het maar de vraag of een behandeling aanslaat, als de basiszorg onder de maat is. Daarom heeft het Nederlands Jeugdinstituut samen met zes Rotterdamse jeugdzorgaanbieders de Kwaliteitstoolkit residentiële jeugdzorg ontwikkeld om de kwaliteit van de basiszorg te bespreken en te verbeteren.

Jeugdzorgaanbieders FlexusJeugdplein, Horizon, Prokino, Stek, Timon en TriviumLindenhof hebben zich de afgelopen twee jaar ingezet om de effectiviteit van het jeugdzorgaanbod in Rotterdam te verhogen. Ze hebben daarbij niet alleen gewerkt aan de effectiviteit van interventies, maar ook de orthopedagogische basiszorg onder de loep genomen. In de residentiële zorg, waar kinderen en jongeren voor kortere of langere tijd in een leefgroep leven en dus ook verzorgd en opgevoed worden, heeft de basiszorg een niet te verwaarlozen invloed op de behandeling. Pedagogisch medewerkers moeten de kinderen namelijk stimuleren om dat wat ze in een therapie leren in het dagelijks leven toe te passen.

Kwaliteitscriteria

Voor de Kwaliteitstoolkit zijn kwaliteitscriteria ontwikkeld waarmee de kwaliteit van de basiszorg besproken en verbeterd kan worden. Voorbeelden van kwaliteitscriteria zijn:
* De plaatsing en de hulp bieden een zo gewoon mogelijk leven;
* Professionals luisteren naar jeugdigen en nemen hen serieus;
* De organisatie is gericht op stabiele personeelsomstandigheden en vaste gezichten voor jeugdigen.

Elk kwaliteitscriterium is geconcretiseerd door te beschrijven waar een jongeren dit aan merkt, hoe een pedagogisch medewerker daaraan werkt en welke ondersteuning de organisatie daarbij geeft. Deze informatie is bewerkt tot een vragenlijst voor jongeren en een vragenlijst voor pedagogisch medewerkers om de kwaliteit van de bestaande zorg vanuit het perspectief van zowel jongeren als pedagogisch medewerkers te beoordelen. Op grond van de uitkomsten bespreken jongeren en pedagogisch medewerkers wat goed gaat en behouden moet blijven en wat beter kan. Jongeren en pedagogisch medewerkers stellen vervolgens een actieplan op en monitoren de uitvoering daarvan.

De toolkit

In de Kwaliteitstoolkit zitten behalve de geformuleerde kwaliteitscriteria en vragenlijsten ook draaiboeken om dit kwaliteitstraject met jongeren en pedagogisch medewerkers vorm te geven en een instructietool voor bij de vragenlijst. Deze documenten zijn als pdf te downloaden via onze website. Tegen betaling van EUR 95,95 ook in een map verkrijgbaar, inclusief een inlogcode om gebruik te maken van een programma om de ingevulde vragenlijsten te verwerken. De Kwaliteitstoolkit residentiële jeugdzorg is via de website te bestellen.