Academisch ziekenhuis Maastricht

NWO-subsidies voor Maastrichtse onderzoekers Publicatiedatum: 18-10-2011 Bron: UM Auteur: SdC Datum: 18-10-2011

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan zeven jonge, recent gepromoveerde onderzoekers van het Maastricht UMC+ (3) en de Universiteit Maastricht (4) een Veni-subsidie toegekend. Iedere onderzoeker ontvangt 250.000 euro, waarmee ze gedurende een periode van drie jaar onderzoek kunnen doen. In totaal heeft NWO aan 159 jonge onderzoekers een Veni-subsidie toegekend.

De Maastrichtse Veni-laureaten zijn van het: Alex Remels, Wim Veling, Kristiaan Wouters (Maastricht UMC+), Ewout Meijer, Lars Riecke (Faculty of Psychology and Neuroscience), Friederike Mengel (School of Business and Economics) en Mark Dawson (Faculteit der Rechtsgeleerdheid).

Bijna duizend In totaal dienden bijna duizend onderzoekers, 965 om precies te zijn, een voorstel in. Deze aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in binnen- en buitenland. De Veni-onderzoekers staan aan het begin van hun carrière, maar hebben wel al aangetoond dat zij een opvallend talent hebben voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. Zij kunnen met de subsidie van 250.000 euro drie jaar lang aan de slag om hun ideeën verder te ontwikkelen.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet door NWO, in samenwerking met het Ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.

Omschrijving In opdracht van NWO hebben alle laureaten een korte omschrijving gegeven van hun onderzoeksproject.

Alex Remels: Spier ter harte nemen Een verminderde inspanningscapaciteit van de hartspier en skeletspier (beenspier) leidt tot ernstige fysieke beperkingen in verschillende chronische aandoeningen. Onderzocht zal worden wat de oorzaak hiervan is en er zal verkend worden of deze overeenkomt in een slecht functionerende hartspier en skeletspier.

Wim Veling: Psychose in een virtueel café De onderzoekers hebben een virtueel caféterras gebouwd en bekijken met drie experimenten hoe psychotische symptomen ontstaan in sociale omgevingen. Bij mensen met verschillende gevoeligheid voor psychose worden lichamelijke en psychologische reacties geanalyseerd op drukte, andere etnische groepen en vijandigheid.

Kristiaan Wouters: Overgewicht en slagaderverkalking: wat is de link? Overgewicht leidt tot een verhoogd risico op slagaderverkalking, met mogelijk een hartaanval als gevolg. Het mechanisme achter deze link is echter nog onbekend. De onderzoekers zullen nagaan welke processen van het aspecifieke en adaptieve immuunsysteem in het vetweefsel hiervoor verantwoordelijk zijn.

Ewout Meijer: Geheugendetectie in criminele netwerken Hedendaagse veiligheidsrisico's komen vooral van groepen mensen, zoals terroristische netwerken of criminele organisaties. Dit onderzoek bekijkt of met behulp van metingen van lichamelijke reacties informatie uit zo'n groep kan worden gehaald. Denk hierbij aan informatie over een toekomstige terroristische aanslag.

Lars Riecke: The constructive nature of hearing We beschikken over het vermogen om geluiden als ononderbroken te horen, zelfs wanneer ze kortstondig door hardere geluiden worden onderbroken. Dit onderzoeksproject combineert verschillende beeldverwerkingtechnieken om te achterhalen hoe het gehoorsysteem in de menselijke hersenen deze weerstand tegen lawaai biedt.

Friederike Mengel: Learning in Networks Economische besluitvormers communiceren met elkaar via sociale netwerken. De onderzoekers proberen te achterhalen hoe mensen precies van elkaar leren en hoe ze de informatie verwerken die ze via hun contactpersonen binnen sociale netwerken verkrijgen.

Mark Dawson: Balancing social and economic rights in the EU De afgelopen jaren is er binnen het Europese recht sprake geweest van een toenemend conflict tussen maatschappelijke rechten, zoals het universele recht op gezondheidszorg en onderwijs, en economische rechten, zoals het recht van vrij verkeer binnen de Europese Unie van goederen, werknemers en diensten. Dit onderzoeksproject analyseert de communicatie die tussen gerechtshoven en beleidsmakers plaatsvindt om deze rechten met elkaar in evenwicht te brengen. Mark Dawson kan zijn Veni subsidie helaas niet aanvaarden omdat hij inmiddels een academische positie heeft aanvaard in Berlijn.