Nieuw-Vlaamse Alliantie




Defensie dumpt medisch ongeschikte militairen veel te snel

klok 19 oktober 2011

De afgelopen vijf jaar (2006-2010) werden 1.321 militairen, of gemiddeld 264 per jaar, arbeidsongeschikt verklaard door Defensie. Militairen die in dat geval zijn, worden uit het leger gezet en krijgen een pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld een militair van amper 40 jaar oud die nog als burger bij Defensie of bij een andere werkgever kan en wil werken. "Een heel slecht signaal voor onze samenleving en voor de betrokkene in het bijzonder", vindt N-VA-Kamerlid Bert Maertens, die over deze kwestie een parlementaire vraag stelde aan minister De Crem.

"Terwijl we meer vijftigers en zestigers aan het werk willen, zet Defensie de poort naar een veel te vroeg pensioen gewoon zelf open en verhoogt Defensie de pensioenfactuur voor de bevolking." Maertens wil dat Defensie medisch ongeschikte militairen die dat wensen actief begeleidt naar een job in de privésector of in een andere overheidsdienst. Hij pleit er ook voor om de herplaatsing van deze militairen naar burgerpersoneel bij Defensie mogelijk te maken.

Militairen richting pensioen geduwd

Militairen die een ongeval of een ziekte gehad hebben en daardoor hun militaire functie niet langer kunnen uitoefenen, krijgen vandaag helemaal geen hulp van Defensie om op zoek te gaan naar een nieuwe job buiten het leger, bijvoorbeeld bij andere overheidsdiensten (justitie, administratieve dienst van de lokale politie) of in de privésector. "Nochtans beschikt Defensie over een dienst Externe Mobiliteit die de overgang van militairen naar die diensten en sectoren begeleidt. Maar militairen die arbeidsongeschikt verklaard zijn komen zelfs niet in aanmerking voor dergelijke projecten. Onbegrijpelijk is dat", stelt Bert Maertens. "Als we met z'n allen luidop roepen dat we langer aan de slag moeten blijven om de steeds stijgende kost van de vergrijzing het hoofd te kunnen bieden, dan is het toch onverantwoord dat Defensie mensen die nog willen en kunnen werken in de kou laat staan."

Medisch ongeschikte militairen komen ook niet in aanmerking voor de overstap naar een functie bij het burgerpersoneel van Defensie. "Terwijl ik er absoluut zeker van ben dat velen onder hen een administratieve functie als burgerpersoneel perfect zouden kunnen én willen vervullen. Bovendien gaan de komende jaren heel wat burgerpersoneelsleden op pensioen. Wanneer deze vervangen moeten worden zou men toch eerst een beroep kunnen doen op medisch ongeschikt verklaarde militairen die de overstap wensen te maken. We moeten elk talent benutten."

Koerswijziging dringend nodig

Bert Maertens wil de nalatigheid van Defensie snel ombuigen: "De minister zegt dat hij in een regering van lopende zaken het reglement niet kan veranderen, zodat bijvoorbeeld een herplaatsing van militairen naar het burgerpersoneel toch mogelijk wordt. Wel, als hij dat niet kan, dan moet het parlement dat maar doen. En liefst zo snel mogelijk. Ik vraag de minister om met de commissie Landsverdediging hierover in overleg te treden." Maertens bereidt ook een wetswijziging voor waardoor medisch ongeschikt verklaarde militairen wel een beroep kunnen doen op begeleiding van de dienst Externe Mobiliteit naar een job buiten Defensie.

65% medisch ongeschikte militairen is ouder dan 40

Uit de cijfers die Maertens opvroeg, blijkt dat in de periode 2006-2010 89% van de medisch ongeschikt verklaarde militairen mannen zijn. 44% behoort tot de Nederlandstalige taalrol, 56% tot de Franstalige. Dat is net het tegenovergestelde van de verhouding van het totaal aantal militairen: 55% Nederlandstaligen en 45% Franstaligen. Een verklaring hiervoor is er echter niet meteen. Ruim een vijfde van de medisch ongeschikt verklaarde militairen is jonger dan of 30 jaar. De leeftijdscategorie 31-40 jaar is goed voor 14 procent van het totaal. 39% is tussen de 41 en 50 jaar oud, 26% is ouder dan 51. Deze verdeling lijkt op het eerste zicht ook logisch. Eens de 40 voorbij stijgt de kans op fysische klachten. Maar ook psychologische factoren kunnen soms leiden tot medische ongeschiktheid. "Voor die mensen kan een nieuwe taak of job vaak opnieuw voor motivatie zorgen. Defensie moet hen daar als een goede en verantwoordelijke werkgever zeker bij helpen", besluit Maertens. Auteur(s): Bert Maertens, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be