Kamer van Koophandel

Breda, dinsdag 18 oktober 2011
West-Brabantse ondernemers tevreden met extra impuls innovatie Zes van de tien deelnemers aan projecten van het Innovatie-actiePlan West-Brabant (IAP) heeft baat bij de ondersteuning. Van alle ondersteunde ondernemers is bij 40% de concurrentiepositie versterkt. Bij een kwart heeft de ondersteuning geleid tot meer omzet, winst, personeel en productiviteit. De ondersteuning heeft geleid tot productinnovatie (50%), marktinnovatie (40%), procesinnovatie (37%) en sociale innovatie (30%). Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau B&A onder bijna 200 deelnemers aan projecten van het IAP. In de periode 2008-2011 zijn vanuit het IAP in totaal 58 projecten uitgevoerd. Met deze projecten was een investeringsbedrag van 51 miljoen euro gemoeid, deels gefinancierd door de overheid, deels door de bedrijven zelf en deels door de partners. Met het onderzoek geeft het IAP inzicht in welke impact de projecten die vanuit het IAP zijn uitgevoerd hebben op de ondernemers in West-Brabant en daarmee op de West-Brabantse economie.
Soort innovatie ondersteuning
De doelen van het IAP zijn hoofdzakelijk geformuleerd en gemeten in termen van output (aantallen ondersteunde ondernemers). In totaal werden 2.500 gevestigde ondernemers uit het mkb en 700 starters ondersteund met innoveren. Ze werden geïnspireerd door nieuwe innovatietoepassingen, geadviseerd over hoe deze toe te passen, in kenniskringen samengebracht om hier samen over na te denken en in clusters samengebracht om met collega ondernemers innovaties tot stand te brengen. In totaal geeft maar liefst 70% van de deelnemers aan startersprojecten, met als grootste project Starterslift, aan baat te hebben bij de ondersteuning. In samenwerkingsprojecten werden 140 ondernemers ondersteund, bijvoorbeeld met Innovatie Prestatie Contracten (IPC). Ondernemers werkten hierbij in groepen van maximaal 35 ondernemers intensief samen en ontvingen hiervoor elk maximaal 50.000 euro subsidie. Daarnaast investeren ondernemers minimaal hetzelfde bedrag om gezamenlijk de innovaties te realiseren. Uit het onderzoek blijkt dat dit soort projecten het meeste impact hebben bij de ondernemers. 94% van de onderzochte ondernemers geeft aan tevreden te zijn over de deelname en heeft 76% geeft aan dat de behaalde resultaten blijvend van aard zijn. Topgebieden en speerpunten
Het IAP heeft zich daarnaast gericht op het versterken van de structuur van diverse landelijke en regionale topgebieden en speerpunten. Zo werden voor logistiek en maintenance vanuit het IAP diverse projecten gestart om deze twee clusters te stimuleren. Daarnaast heeft het IAP aan de wieg gestaan van de ontwikkelingen rondom de biobased economy in West-Brabant. Inmiddels worden er allerlei initiatieven gerealiseerd rondom dit thema, zoals de onlangs geopende Green Chemistry Campus op het terrein van SABIC in Bergen op Zoom. Innovatie Top 100
Een vertaling van de IAP doelen in onder meer een bovengemiddelde groei van het Bruto Regionaal Product (BRP) en een behoud of groei van de werkgelegenheid is niet realistisch gebleken, gezien de aard en omvang van het programma. De groei van het BRP van West-Brabant ligt dan ook niet boven het landelijke gemiddelde. Ook is de werkgelegenheid niet voortdurend toegenomen en ligt deze niet boven de landelijke groeivoet. Wel komt West-Brabant steeds beter op de kaart als innovatieve regio, getuige de positie van de regio in de MKB Innovatie Top 100. In 2008 kwamen in deze lijst van de meest innovatieve bedrijven in Nederland vier West-Brabantse bedrijven voor. Hiervan was de hoogste notering plaats 40. In 2009 was het aantal opgelopen naar zes, waarvan de eerste op achttien. In 2010 deed de regio het nog beter met zeven bedrijven in de Top 100, waarvan vier in de top tien, inclusief de nummer één-positie.
Innovatie-actiePlan West-Brabant
In 2008 hebben tien organisaties, te weten de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland, Syntens innovatiecentrum, REWIN, Rabobank, BZW, Avans Hogeschool, NHTV internationale hogeschool Breda, ROC West-Brabant, Regio West-Brabant en de gemeente Breda een Innovatie-actiePlan 2008-2011 (IAP) opgesteld met als doel de krachten te bundelen ten aanzien van de bevordering van innovatie in de regio West-Brabant.
De kracht van het Innovatie-actiePlan is de unieke samenwerking tussen de tien partners. Hierdoor was het IAP in staat om creatieve oplossingen te bieden aan ondernemers, ieder vanuit de eigen kracht en rol. Gezamenlijk zijn diverse succesvolle projecten geïnitieerd en gerealiseerd. Belangrijk is dat hierdoor tevens de efficiency voor ondernemers sterk is verbeterd. De partners binnen het IAP kunnen dankzij de samenwerking sneller organiseren, faciliteren, mobiliseren en realiseren. De samenwerking heeft er ook toe geleid dat het IAP goed heeft gefunctioneerd als voorportaal voor projecten die uiteindelijk zijn ingediend bij Pieken in de Delta, OP-Zuid en IPC. De regionale samenwerking is verbeterd, zowel tussen bedrijven onderling, maar ook met kennisinstellingen en de intermediaire organisaties. In totaal zijn er 58 innovatieprojecten uitgevoerd.