Belgische Federale Overheid


Minister Vanackere over de vrijlating van Gilad Shalit

Datum: 18 oktober 2011

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verheugt zich over de vrijlating van Gilad Shalit. Na meer dan 5 jaar gevangenschap komt er nu een einde aan de zware beproeving die hij en zijn familie moesten doorstaan.

Minister Vanackere is tevreden dat na zoveel jaren eindelijk gehoor is gegeven aan de internationale oproep om Gilad Shalit vrij te laten. Zijn gevangenschap was immers een duidelijke schending van de Conventies van Genève: "Samen met mijn Europese collega's heb ik verschillende keren opgeroepen om Gilad Shalit onmiddellijk vrij te laten. Ook op bilateraal vlak zijn er contacten geweest, ook op ministerieel niveau, met de familie Shalit om de Belgische steun en medeleven aan te bieden."

Bij deze gelegenheid vraagt de Minister ook aandacht voor het dagelijks lot en de rechten van de Palestijnse gevangenen in Israël, onder wie minderjarigen. Israël zal nu ruim 1000 Palestijnse gevangenen laten gaan, maar er blijven nog vele duizenden in Israëlische gevangenissen.

Te allen tijde en in alle omstandigheden is respect door alle partijen van het internationaal humanitair recht van wezenlijk belang.

Minister Vanackere benadrukt eveneens dat het van groot belang is dat de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen snel worden hernomen. Alleen op die manier kan een duurzame oplossing voor het conflict worden gevonden. "Geweld lokt alleen meer geweld uit. Ik prijs dan ook diegenen die voluit gaan voor een geweldloze en vreedzame oplossing."