UMC St Radboud


Diagnostische testen nemen angst patiënt niet weg 19-10-2011

Een belangrijke taak van een huisarts is het geruststellen van de patiënt. Psychiater in opleiding en onderzoekster Hiske van Ravesteijn van het UMC St Radboud heeft een studie uitgevoerd naar de geruststellende waarde van diagnostische testen.

Huisartsen gebruiken diagnostisch onderzoek vaak om de patiënt gerust te stellen en zo de angst voor een ziekte weg te nemen. Patiënten met blijvende vermoeidheid worden bijvoorbeeld doorverwezen voor bloedonderzoek of mensen met blijvende hoofdpijn krijgen een scan. Als huisartsen gevraagd wordt waarom ze een bepaald onderzoek aanvragen, staat het geruststellen van de patiënt als reden op de vierde plaats. Bij elf procent van de aanvragen was het zelfs de hoofdreden om de test aan te vragen.

Geen geruststelling

Van Ravesteijn heeft in de literatuur gezocht naar een antwoord op de vraag of het aanvragen van een onderzoek de angst van de patiënt daadwerkelijk wegneemt. Ze analyseerde vijf studies op het effect van diagnostische testen op de angst bij de patiënt. Daaruit bleek dat mensen die een diagnostisch onderzoek hadden gekregen, niet minder angstig waren dan degenen die zo'n onderzoek niet hadden gehad. Van Ravesteijn heeft dus geen bewijs gevonden voor het geruststellende effect van een diagnostische test. Integendeel, uit ander onderzoek blijkt dat sommige diagnostische testen patiënten juist angst kunnen aanjagen.

Eerst aandacht

Van Ravesteijn adviseert huisartsen om eerst de angsten van de patiënt in kaart te brengen. Een afwachtend beleid kan diagnostisch onderzoek in sommige gevallen onnodig maken. Daarnaast is het belangrijk om voorafgaand aan de test voldoende informatie te geven over normale testuitslagen. Van Ravesteijn: "In Nederland zijn we relatief terughoudend in het uitvoeren van diagnostiek, toch vormt ook hier het diagnostisch onderzoek een grote kostenpost. Soms kan een test het enige middel lijken om iemand gerust te stellen. De resultaten van deze studie bieden artsen een extra argument om eerst aandacht te besteden aan de bezorgdheid van de patiënt".