Gemeente Ede

woensdag, 19 oktober 2011

Herstel oude laanstructuur in Bennekom

Scouting Bennekom en de gemeente Ede gaan de komende winter samen aan de slag met het onderhoud aan de bomenlaan op de Vossenweg in Bennekom. Het onverharde gedeelte van deze weg in het bos is één van de oude lanen op landgoed Hoekelum. De scouts en de gemeente zullen in het bos bomen kappen, snoeien en planten. Dit alles om de historische laanstructuur te herstellen.
Laanstructuur in Bennekom

Laanstructuur in Bennekom

In het verlengde van de Vossenweg in Bennekom ligt in het bos een oude onverharde laan. Deze is te herkennen aan de grondwallen die links en rechts van het pad in het bos liggen. Dit gedeelte van het bos maakte voor de aanleg van de A12 deel uit van Landgoed Hoekelum. De laan is dan ook één van de oude lanen die karakteristiek zijn voor landgoed Hoekelum. Door gebrek aan onderhoud is de laan de afgelopen decennia langzaam dichtgegroeid. Om de oude structuur beter zichtbaar te maken hebben Scouting Bennekom en de gemeente Ede, die eigenaar is van de laan, de handen ineen geslagen.

Betrokkenheid

Wim Appelman van Scouting Bennekom vertelt: "Sinds 1950 staat ons clubhuis op het gedeelte van landgoed Hoekelum dat tegenwoordig bekend staat als Hoekelum-Zuid. Door deze lange betrokkenheid bij het bos zijn we een paar jaar geleden aan de slag gegaan met verschillende werkzaamheden in het bos, zoals het verwijderen van Amerikaanse vogelkers, dat ook wel bekend staat als bospest. Door contacten met de gemeente kunnen we nu ook dit project oppakken. Het is leuk om op deze manier ook weer wat terug te kunnen doen voor de omgeving." Jochem van Gooswilligen van de gemeente Ede reageert: "Deze activiteiten passen prima binnen het bosbeheerplan van de gemeente. We vinden het ook leuk dat een club actieve betrokken Bennekommers dit oppakt. We hebben er alle vertrouwen in dat na afloop van de werkzaamheden heel Bennekom trots kan zijn op het resultaat."

Opknapbeurt

Het doel van de opknapbeurt is om de zogenaamde Kathedraalvorm die karakteristiek is voor oude landgoederen weer in ere te herstellen. Hiervoor is het nodig de bomen te ontdoen van de onderste takken zodat er meer doorzicht komt. Ook zullen alle bomen die tussen de twee grondwallen staan, omgezaagd moeten worden en worden de wortels verwijderd. Aan de zuidzijde zullen bomen worden bijgeplant om de laanstructuur te verstevigen. De grote Amerikaanse eiken aan de noordkant zullen alleen gesnoeid worden. Een enkeling zal om veiligheidsredenen omgezaagd worden. De activiteiten passen binnen het vorig jaar door de gemeenteraad vastgestelde bosbeheerplan van de gemeente Ede.

Natuurwerkdag

Op 5 november organiseert Scouting Bennekom de natuurwerkdag in Bennekom. Iedereen is tussen 14.00 uur en 17.00 uur welkom om de handen uit de mouwen te steken bij de werkzaamheden in het bos, aan de Vossenweg.

Meer informatie

Voor meer informatie over Scouting Bennekom en onze activiteiten neemt u contact op met Wim Appelman (06) 26 854 953 of via bos@scoutingbennekom.nl. Voor vragen over het bos en bosbeheer van de gemeente Ede kunt u contact opnemen met Jochem van Gooswilligen, (06) 41 488 882 of via jochem.van.gooswilligen@ede.nl.