Gemeente Rotterdam

wijkcentrum 't klooster viert opening

18 oktober 2011 | Deelgemeente Noord | persbericht

Wijkcentrum 't Klooster viert opening na een stevige verbouwing. 't Klooster in het Oude Noorden is weer klaar voor de wijk.

Op 19, 20 en 21 oktober houdt wijkcentrum 't Klooster in het Oude Noorden open huis met een bont programma voor de buurt. Films, workshops, theater- en dansvoorstellingen, optredens, sport en spel en nog veel meer. Het is een voorproefje van wat er allemaal kan in 't Klooster want het is de bedoeling dat het weer een bloeiend wijkcentrum wordt waar bewoners gretig gebruik van maken. 't Klooster is de afgelopen maanden verbouwd en opgeknapt zodat het betere faciliteiten heeft voor de wijk.

`t Klooster
Lange tijd was het voormalige oude Klooster aan de Ruivenstraat een plek waar je als bewoner niet graag kwam. Opstootjes voor de deur, tralies voor de ramen, toegangspoortjes, bedreigingen richting jongerenwerkers. Dat is nu helemaal anders. Tralies weg, een open entree, een mooi foyer, lichte kleuren en goede faciliteiten. Het jongerenwerk heeft een ruime plek gekregen met een eigen ingang aan de Hammerstraat. `t Klooster is de afgelopen maanden fors verbouwd en opgeknapt. Het moet weer een wijkcentrum worden voor de hele wijk. Een plek waar je komt voor een kopje koffie, voorstelling, dansles, expositie, vergadering of een workshop. Het karakteristieke historische pand met zijn hoge ramen, gotische plafonds en binnentuin heeft naast de theaterzaal (Kapelzaal) nog vier zalen ter beschikking die voor van alles gebruikt kunnen worden. Stichting Vrienden van 't Klooster met daarin bewoners gaat de komende tijd flink aan de slag met programmering van 't Klooster en het werven van sponsoren. Alle ideeën zijn welkom.

De Kloosterbuurtaanpak
De verbouwing van 't Klooster is onderdeel van een brede aanpak om de Kloosterbuurt in de lift te krijgen. Die aanpak bestaat uit een combinatie van fysieke en sociale ingrepen. Verfraaiing van buitenruimte zorgt voor de zichtbare vernieuwing van de buurt waardoor enthousiasme ontstaat. De sociale effecten zijn immers pas na lange tijd merkbaar. Rode draad in de aanpak is om de talenten van kinderen van 0 tot 14 jaar op allerlei manieren te ontwikkelen. Daarbij is het nodig dat de voorzieningen op peil zijn, ouders de taal spreken, werk hebben, de juiste zorg en hulp bij het opvoeden als dat nodig is. Daarnaast moet er een breed aanbod van activiteiten en een betrokken buurt zijn. Op al die gebieden wordt gewerkt. Succes is alleen mogelijk als er op zeer intensief niveau wordt samengewerkt. Dat gebeurt in de brede Kloosteralliantie waarin behalve de deelgemeente en Woonstad Rotterdam, de scholen, het welzijnswerk, sport- en cultuuraanbieders allemaal samenwerken. Hun enthousiasme is opgevallen want in 2009 werd de Kloosteralliantie Team Rotterdam 2009.

Greep uit de maatregelen
De schoolpleinen van de Hildegardisschool en Combinatie 70 en de binnentuinen van de Woonstadcomplexen zijn al eerder opgeknapt en nu is ook het Johan Idaplein aan de beurt. Bewoners, jongeren en kinderen krijgen steeds een belangrijke rol in het ontwerp van die buitenruimte zodat het echt van hun wordt en ze actief worden met elkaar en de buurt. Er is een flinke groei in het sport- en cultuuraanbod voor kinderen en jongeren. Wekelijkse activiteiten op de pleinen of in 't Klooster, sportclinics, schoolsportverenigingen, kinderhotel (buurttheater), kinderpersbureau, kinderkoor en binnenkort activiteiten van Villa Zebra. Huiswerkklassen en coaching ondersteunen het leren. Alle gezinnen zijn in beeld gebracht en zo nodig in een werk- of zorgtraject geholpen. Via het jongerenpanel en de Jonge Hondenaanpak (jongeren organiseren zelf activiteiten) leren jongeren te participeren. Ruim 70 moeders hebben een taalles gevolgd op school. Opvoedwinkel Twinkeltje is nu te vinden in 't Klooster en heeft vooral succes met de opvoedparty's. Het sociaal, medisch kinderdagverblijf Dikkertje Dap is ook naar 't Klooster gehaald en is vol met de beschikbare 30 plekken.