Wie wint de Prijs voor de Journalistiek van het Europees Parlement?

Persbericht van Europees Parlement Den Haag

Op woensdag 19 oktober reikt Voorzitter Jerzy Buzek de jaarlijkse Prijs voor de Journalistiek van het Europees Parlement uit. Ook in deze vierde editie gaat de prijs naar journalisten die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de verduidelijking van Europese kwesties of die bij de burgers een beter begrip voor de instellingen en het beleid van de EU hebben bevorderd. De uitreikingceremonie begint om 9.00 in de plenaire zaal.

Jury's, bestaande uit journalisten, hebben in alle EU-lidstaten samen 64 nationale winnaars geselecteerd: 21 in de categorie geschreven pers, 16 voor radio, 15 in de categorie televisie en 12 voor internet. Daarna hebben de negen leden van de Europese hoofdjury - drie Europarlementsleden en zes journalisten - uit dat aantal in elke categorie één winnaar gekozen. De vier winnaars ontvangen ieder 5000 euro.

De nationale winnaars voor Nederland zijn Teun van de Keuken en Roland Duong (De Slag om Brussel) en Gijs Moes (Trouw).

De uitreiking vindt plaats in de plenaire zaal, in het Paul-Henri Spaak-gebouw. Voorzitter Jerzy Buzek zal de vier EU-winnaars hun prijs vanaf 9.00 overhandigen. Daarna volgt een panelgesprek over "Niets is onmogelijk: Verslaggeving over Mensenrechten en Internationale Conflicten". Het evenement zal live op de website van het Parlement te volgen zijn. In het publiek zullen de nationale winnaars uit de lidstaten zitten, maar ook 60 jonge journalisten, die deelnemen aan een driedaagse workshop in het Parlement. Het panelgesprek wordt om 11.30 afgerond.

Journalisten zullen de mogelijkheid krijgen om de winnaars en de leden van het panel vanaf 11.45 voor de plenaire zaal te interviewen.

Links:
http://www.eppj.eu/view/nl/introduction.html



Razende Robot Reporter