Plant Research International


Plantastische tentoonstelling

18 okt 2011

In het Haagse Museon, het museum dat âkijken en doenâ hoog in het vaandel heeft, is tot eind augustus 2012 de interactieve en leerzame tentoonstelling Plantastic! te zien. De internationale, rondreizende tentoonstelling laat een breed publiek zien en ervaren hoe planten met hun omgeving, met elkaar, met dieren en vooral ook met óns samenleven.

Zoals de meeste tentoonstellingen in het Museon is Plantastic! vooral gericht op gezinnen met kinderen en daarnaast ook op scholen. Plantastic! behandelt vijf themaâs: bewegen, eten, voortplanten, overleven en producten.
Â
âHet is vooral een heel interactieve tentoonstellingâ, zegt Judith Aartsen, namens het Museon inhoudelijk verantwoordelijk voor Plantastic!. âWe hebben bijvoorbeeld een soort âlab on demandâ, waar op verzoek van de bezoekers allerlei plantkundige proefjes kunnen worden gedaan. En in het atelier kunnen kinderen dingen maken, zoals een kunstbloem die je met een beetje suikerwater in het hart in de tuin kunt zetten, om vlinders te lokken.â

âNaast alle âdoe-dingenâ hebben we ook veel van onze eigen collectie door de tentoonstelling kunnen strooienâ vertelt Aartsen. âZo hebben we een mooie collectie bloemmodellen van papier-maché, die vroeger werden gebruikt in het biologieonderwijs. Ook onze bijzondere zaden en fossiel hout zijn voor Plantastic! uit het depot gehaald.â

Aartsen: âDe tentoonstelling is niet alleen geschikt voor jonge kinderen. Er zitten ook voldoende leuke elementen in voor ouders en zelfs voor pubers! Waar ik zelf erg veel lol aan heb beleefd zijn de QR plaatjes. Op verschillende plekken door de tentoonstelling zie je van die âblokjescodesâ die je met een smartphone kunt scannen. Je wordt dan direct doorgelinkt naar bijvoorbeeld een youtubefilmpje met de instructies hoe je een vierkante meloen kunt kweken, of een peer in de vorm van een Boedha. Humor is toch een essentieel onderdel van zoân tentoonstelling.â

De tentoonstelling Plantastic! is een coproductie van het Franse wetenschapsmuseum Le Vaisseau in Straatsburg, The National Museums in Liverpool, het Vlaamse Science Center Technopolis en het Haagse Museon.
---

Uit de informatie bij de tentoonstelling:

In bewegen spelen superzaden, eetbaar fruit en ontploffende zaden een hoofdrol. Je kunt op een reusachtige paardenbloem blazen en dan de zaden zien wegvliegen. Graaiend in een hoopje poep ontdek je hoe zaden worden verspreid door dieren. Je kunt een film van een komkommer, die openbarst en zijn zaden uitspuugt, versneld of vertraagd afspelen.

In eten kruip je door een tunnel onder een boom en ontmoet je dieren die onder de grond leven: een mol en een konijn. Bloemen en bladeren bewegen mee met de zon en in een multimedia spel kun je planten verzorgen. Fotosynthese, het proces waarbij planten koolstofdioxide absorberen en zuursof afgeven, komt aan bod.

Voortplanten kijkt naar bestuivers zoals bijen en hoe stuifmeel kan worden gedragen door de wind. Je bekijkt bloemen door insectenogen en je ziet stuifmeelkorrels op een enorme schaal. Hier kun je je reukzin testen.

Overleven laat zien hoe planten zijn geëvolueerd en hoe ze zich hebben aangepast. Je speelt een multimedia spel waarin ze voor hun planten afweermiddelen tegen sommige roofdieren kiezen. Je leert welke wilde vruchten en planten lekker smaken en voor welke je moet oppassen. Voedselketens worden toegelicht om het subtiele evenwicht in de natuur te tonen. Prehistorische fossiele planten van honderden miljoenen jaren geleden worden tentoongesteld.

Producten gaat dieper in op de manier waarop mensen planten eten en gebruiken om te overleven. Er is een leuke quiz gebaseerd op wat er zoal te koop is in de winkel aan plantaardige producten. Bomen worden muziekinstrumenten in een woud. Je speelt op een flipperkast om wilde vruchten te verzamelen. Je ontmoet de voorouders van planten en ziet hoe zij leefden.

---