Ingezonden persbericht


http://www.nuonsolarteam.nl/nieuws/zondag-16-oktober-2/

Nuon Solar Team strijdt om eerste plaats tijdens World Solar Challenge

Het Nuon Solar Team heeft op de eerste racedag van de World Solar Challenge 2011 met het team van Tokai University gestreden om de eerste plek. Tijdens dit wereldkampioenschap zonneracen in Australië reden de teams op een afstand van nog geen 200 meter achter elkaar. Het Nuon Solar team ligt op de tweede plaats, enkele seconden achter het team uit Japan. Beide teams loeren naar de eerste plaats in het eindklassement. De race duurt nog ruim 2300 kilometer naar Adelaide en er gaat nog van alles gebeuren de komende dagen. De studenten van TU Delft zullen in ieder geval alles geven wat ze hebben. De coureurs van het Nuon Solar Team vinden hun zonnewagen Nuna6 'een genot om in te rijden' ondanks de hoge temperaturen. Deze loopt op tot boven de 50 graden celsius.

Achtergrondinformatie
Het vertrek uit Darwin verliep zeer soepel. Tokai reed de eerste 100 kilometer op kop door een gelukkiger stand van de verkeerslichten in de stad. Hierna haalde Nuna6 het team van Tokai in en reed ze lange tijd op de eerste plek. De kopgroep bestaat uit Nuon Solar Team, Michigan en Tokai University. Zij strijden om de eerste plaats. Voor de eerste control stop haalden Tokai en Michigan Nuna6 in, om daar als eerste te zijn. De control stop duurt een half uur, waarin de coureur wordt gewisseld. Onderhoud aan de auto is hier absoluut niet toegestaan. Nuna6 rijdt stabiel en heeft weinig last van de flinke zijwind. Het UMSolar team van Michigan University had moeite om hun auto binnen de witte lijntjes te houden. Zij liepen hierdoor een aantal minuten achterstand op ten opzichte van de twee koplopers. Tussen de eerste en tweede controlestop werd het een nek-aan-nekrace tussen Tokai en Nuna6, waarbij de tussentijden terugliepen tot een paar seconden. Het gat met Michigan werd steeds gro ter, zij reden echt een paar minuten achter ons. De teams van Tokia University en het Nuon Solar Team mochten na de tweede controlestop (waarbij de auto verplicht een half uur stilstaat voor onder andere een coureurswissel) tegelijk wegrijden. De strijd is nog lang niet beslist.

Coureurs
Javier Sint Jago heeft het eerste stuk gereden in Darwin, tot aan de eerste controlstop/coureurswissel. Hij reed heel relaxed. Inhalen van Tokai ging zeer soepel. Woytek Bode reed het tweede stuk tot aan Dunmarra (633 kilometer vanaf de start) een 'uitstekende rit'. Volgens hem 'rijdt Nuna uitstekend, geen problemen met de sterke zijwind'.