Gemeente Gaasterlân-Sleat


Gaasterlandse Duurzaamheidsdag!

Groene Markt

Groene markt in Rijsterbos
Zondag 16 oktober 2011 is er van 10.00 tot 16.00 uur een sfeervolle Groene Markt in het Rijsterbos (hoofdingang Rijs). De Groene Markt is dit jaar ook de `Gaasterlandse Duurzaamheidsdag': Mar en Klif en de gemeente Gaasterlân-Sleat hebben de markt samen in het teken van duurzaamheid gezet. De Groene Markt is dé gelegenheid om je op de hoogte te stellen van de mogelijkheden om je leven te verduurzamen ... en om geld te besparen. Bovendien is het een gezellig uitje voor het hele gezin! De entree is gratis.

Op het terrein zijn vier themapaviljoens te bezoeken:


1. Paviljoen Duurzame Natuur
Diverse Natuurverenigingen laten zien wat zij doen om samen de natuur in de regio in stand te houden. Voor de kinderen zijn er activiteiten als uilenballen pluizen en een natuurrebus.


2. Paviljoen Duurzaam Eten
De heerlijkste biologische en fair trade producten zijn in dit paviljoen te vinden. Chefkok Beene de Leeuw van Hotel Restaurant Jans demonstreert dat je van biologische en streekproducten de heerlijkste hapjes kunt maken. Er is voor iedereen gelegenheid om te proeven!


3. Paviljoen Duurzaam Wonen
Er zijn volop mogelijkheden om je huis duurzamer te maken, energie te besparen of duurzame energie op te wekken. Hoe? Dat zie je in dit paviljoen. De gemeente Gaasterlân-Sleat informeert over de subsidiemogelijkheden op dit gebied.


4. Duurzaam vervoer
Autorijden op benzine is niet de meest duurzame manier van vervoer natuurlijk. Op de Groene Markt vind je alternatieven hiervoor. Van groene auto's tot en e-bikes. Een ritje door het bos om deze moderne vormen van vervoer uit te proberen is natuurlijk mogelijk! De duurzaamheidsprofessor laat kinderen en volwassenen leuke CO2-proefjes doen.

`De Groene en Duurzaamheids Markt' is een dag met volop leuke en informatieve activiteiten. Het is ook gewoon gezellig, met leuke muziek, vrolijke kinderactiviteiten en lekker eten. In de prachtige ambiance van het Rijsterbos!

Twee acties tijdens de Groene Markt

- Tasjesactie! Wie tijdens de Groene Markt 10 plastic tasjes inlevert krijgt een prachtige ecoshopper.

- Energiequiz. Weet u al hoe u uw eigen leven duurzamer kunt maken? Doe mee aan de Energiequiz. De drie beste inzendingen krijgen een energiebox ter waarde van EUR 40,- met o.a. spaarlampen.

De Gaasterlandse Natuurweek
De Groene Markt maakt deel uit van de 24^e Gaasterlandse Natuurweek (16 t/m 23 oktober), georganiseerd door Bezoekerscentrum Mar en Klif en de natuurorganisaties It Fryske Gea, Vereniging Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Stichting Gaasterlân Natuerlân en IVN Súdwesthoeke. De Groene Markt / Duurzaamheidsdag op 16 oktober, vullen Mar en Klif en de gemeente Gaasterlân-Sleat samen in.