The Spirit Sings, een kleurrijk Canadese muziektheater productie


Deze show komt voor het eerst naar Nederland en is van 15 tot en met 27 oktober 2011 te zien in diverse Nederlandse en Vlaamse theaters.

Lelystad, 20110908 -- The Spirit Sings is gebaseerd op de West Canadese muziek geschiedenis. Een kleurrijk spektakel dat op integere wijze het verhaal vertelt van de Canadese Métis. De Métis is een unieke bevolkingsgroep met een eigen taal en cultuur die beïnvloed is door Indiaans, Schots en Frans bloed. Deze bloedlijnen hadden een enorme invloed op de muziekcultuur van de Métis. De trotse Indianen met hun kleurrijke kostuums en de onnavolgbare ritmes. De Kelten met de strakke ritmes en het huilende geluid van de doedelzak en tot slot de Fransen met hun opzwepende en frivole vioolspel van Jigs en Reels. De Métis cultuur.

Naast de prachtige, soms emotionele liedjes van Laura Vinson neemt Maria Dunn de muziek van de Schots Ierse kant voor haar rekening. Met een onmiskenbare Schotse tongval brengt ze de karakters tot leven. Het opzwepende Métis vioolspel is voor rekening van Karen Sheperd.

Het verhaal THE SPIRIT SINGS.
Het verhaal begint met de trotse maar ook tragische song “Voices On The Wind”, een hommage aan alle grote Indiaanse leiders als Sitting Bull en Crazy Horse, maar ook Louis Riel, de grote Métis rechtenstrijder eind 1800. Hun trots, hun strijd en de ondergang van hun verzet tegen de kolonisatie.

Wat gebeurde er met de Country Wives, de Indiaanse vrouwen die de blanke man leerde te overleven? Met hun halfbloed kinderen verstoten door hun eigen volk, nadat hun blanke man terug ging naar zijn thuisland en eigen gezin. Het wordt allemaal duidelijk als we kennis maken met Petite Marie, een achtergebleven Country Wive.

De opzwepende Indiaanse powwow drum klinkt zwaar door de show heen en speelt een belangrijke rol in de Indiaanse ritmes. In het lied Half Breed brengt de drum de dansers in een trance van een ver verleden.

Het indringende geluid van de Ierse doedelzak introduceert een nieuw tijdperk in het verhaal. De Schotse highlanders, gezonden door de Engelse Koningin Victoria vanwege de vele leefovereenkomsten met de Indianen. Ze werden gezonden om de orde te handhaven en genocide te voorkomen onder de Indianen. Ze vormden de North West Mounted Police, het latere R.C.M.P. de Royal Canadian Mounted Police. Het vertelt over de bijzondere overeenkomsten tussen de Indianen en de Highlanders. Volkeren die elkaar begrepen en een vreedzame samenleving probeerden op te bouwen. 

De eerste immigranten, de Fransen of Acadians, brachten hun cultuur mee in dans en hun frivole vioolspel. De Métis, de kinderen van een gemengd huwelijk van Frans of Engels en Indiaans bloed, werden opgevoed met zowel de Europese Katholieke waarden als met de duizenden jaren oude Indiaanse kennis van de natuur hun wijsheid en cultuur.

Dit muziekproject is een samenwerking tussen verschillende Canadese artiesten die allemaal een deel opstandig Métis bloed in zich hebben. Vandaag de dag is nog slechts iets meer dan 1% van de Canadese bevolking Métis.
De Indiaanse singer-songwriter Laura Vinson als verteller en lead zangeres. De Schots Iers Keltische Folk artieste Maria Dunn op de accordeon en akoestisch gitaar. Dale Ladouceur op de bijzondere Chapman Stick ane bas. De broers David en Paul Martineau respectievelijk op Pedal Steel, elektrisch en akoestisch gitaar en Dobro en Paul op de drums en percussie. De Métis violiste Karen Shepperd en de Schots Ierse Harold Burden op de Ierse Doedelzak.

Een prachtige rol is weggelegd voor de Cree Indiaanse Powwow dansers Rocky Dumais, Aaron Bird, Angela Gladue en 
De kleurrijke indiaanse dansers en spirituele powwow drums, het opzewpende 2-maats Métis vioolspel, de Keltische doedelzak en strakke ritmes, het historisch beeldmateriaal en de vele verhalende songs van Laura Vinson maken deze show tot een waar spektakel.

Laura Vinson.
Leading lady Laura Vinson zit inmiddels meer dan 30 jaar in het artiestenvak. Ze heeft tientallen prijzen op haar naam staan voor haar album "Voices On The Wind". Van dit album staan meerdere liedjes model voor THE SPIRIT SINGS waaronder de titel van de show. Vinson heeft onder meer een "Lifetime Achievement Award" en een "Medal Of Honour "onderscheiding ontvangen, deze laatste werd haar verleend door de Engelse Koningin Elizabeth voor haar intensieve samenwerking voor en met de indiaanse gemeenschap.

THE SPIRIT SINGS is te zien in de volgende theaters:
zaterdag 15 oktober, Het Kielzog Hoogezand-Sappemeer
woensdag 19 oktober Stadsschouwburg Sittard-Geleen, Sittard
vrijdag 21 oktober De Hanzehof, Zutphen
zaterdag 22 oktober De Skâns, Gorredijk
dinsdag 25 oktober, Theater De Lampegiet, Veenendaal
woensdag 26 oktober, Theater Amicitia, Lekkerkerk
donderdag 27 oktober, Cultureel Centrum Leopoldsburg, Leopoldsburg België.





Mc-Ent management