Rode Kruis-Vlaanderen wint Prijs Prof. Jozef Vandepitte voor het project Development of African First Aid Materials
Rode Kruis-Vlaanderen heeft op zaterdag 15 oktober de Prijs Prof. Jozef Vandepitte gewonnen. De prijs is een initiatief van âOntwikkelingshulp Geneesheren en Apothekers-Alumni Leuven vzw" en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een duurzaam educatief medisch project dat tot doel heeft de gezondheidszorg te promoten in ontwikkelingslanden. Het Expertisecentrum van Rode Kruis-Vlaanderen nam de prijs ter waarde van 2500 euro in ontvangst, voor de ontwikkeling van evidence-based âAfrican First Aid Materialsâ (AFAM).
âHet bekroonde project van Rode Kruis-Vlaanderen beoogt de ontwikkeling van uniforme Afrikaanse eerstehulp- en preventierichtlijnen en wil een bijdrage leveren aan het verlagen van ziekte- en ongevallenlast in Sub-Sahara Afrikaâ, verklaart Prof. Em. Dr. Fons Verdonck, voorzitter Ontwikkelingshulp Geneesheren en Apothekers-Alumni Leuven vzw. âDit project zal een bijdrage leveren aan duurzaam medisch onderijs in Afrika, en past daarom perfect binnen de doelstellingen van de Prijs Prof. Jozef Vandepitte.â
âWij zijn uitermate verheugd met de toekenning van deze prijsâ, zegt Prof. Dr. Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. âHet was een bijzonder boeiende opdracht en een grote uitdaging om evidence-based eerstehulprichtlijnen te ontwikkelen die specifiek zijn aangepast aan de Afrikaanse context. De toekenning van de prijs is voor ons zeker een aanmoediging bij het verder implementeren van AFAM in de Afrikaanse landen en bij het ontwikkelen van nieuwe evidence-based projecten.â
Informatie over het project âAfrican First Aid Materialsâ (AFAM):
Op Afrikaanse leest geschoeid
In Sub-Sahara-Afrika kan 40% van de gevolgen van ziektes en verwondingen potentieel worden aangepakt via dringende medische hulp. Het doel van het AFAM-project is om bij te dragen tot het verminderen van deze ziekte- en ongevallenlast door de ontwikkeling van eerstehulprichtlijnen, die specifiek zijn aangepast aan de Afrikaanse context. AFAM werd ook aangevuld met preventieve aanbevelingen. Deze nieuwe richtlijnen vormen de basis van een flexibele kit van didactisch materiaal voor verantwoordelijken van eerste hulpopleidingen in Afrika. Het project wil eerste hulp nieuw leven inblazen en hoopt een belangrijke stap voorwaarts te betekenen bij de ontwikkeling van eerstehulpmaterialen in Afrika.
Evidence-based methodologie
Op basis van gepubliceerde ziekte- en ongevallenstatistieken voor Sub-Sahara-Afrika, selecteerde Rode Kruis-Vlaanderen de meest relevante topics voor eerste hulp. Een stapsgewijze aanpak werd gevolgd om wetenschappelijke studies uit de literatuur te selecteren: dit is een âevidence-basedâ benadering. Een multidisciplinair expertenpanel bestaande uit tien Afrikaanse experten, waaronder vijf specialisten, vijf vertegenwoordigers van Afrikaanse Rode Kruisverenigingen en een expert in medische antropologie, beoordeelden de richtlijnen tijdens een introductie en consensusmeeting. Daarnaast werd elke richtlijn en alle didactisch materiaal geëvalueerd door externe peer reviewers en verwerkt in AFAM.
Mechelen, 15 oktober 2011
(embargo tot 15/10/2011)
Rode Kruis-Vlaanderen
Motstraat 40
2800 Mechelen
Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be