KRO

Debat op 2: Een eigen huis: nu kopen of voorlopig nog even wachten?

Uitzenddatum: 15/10/2011

Zaterdag 15 oktober om 20.25 uur op Nederland 2 Jarenlang heeft de huizenmarkt gefloreerd. Iedereen wilde een koophuis en je was wel gek als je niet ging kopen. Huren was zonde van je geld. Een huis kopen was een goede investering, beleggen in bakstenen kan bijna niet misgaan. Maar inmiddels is het tij gekeerd en staat de huizenmarkt op instorten. Nog nooit hebben er zoveel huizen te koop gestaan. Veel mensen raken hun huis aan de straatstenen niet kwijt en moeten flink onder de verkoopprijs gaan zitten om er vanaf te komen. Hierover praat Arie Boomsma zaterdagavond live in het KRO/NCRV programma Debat op 2 met starters op de huizenmarkt, makelaars en met mensen die een huis willen (ver)kopen.

Wat ooit een veilige en slimme investering was, lijkt nu een blok aan het been te worden. Er is zelfs voorspeld dat de huizen de komende jaren nog eens twintig procent in waarde zullen dalen. Maar is dat zo erg? Trekt die markt uiteindelijk niet gewoon weer aan en moeten we alleen wat langer in ons huis wonen om het weer zonder verlies te kunnen verkopen?

Ondanks dit doemscenario zijn er ook mensen die beweren dat het nog steeds verstandig is om je geld in een huis te stoppen. Juist nu we er met z'n allen economisch slecht voor staan, heeft de woningmarkt een financiële boost nodig. Maar of starters dat aandurven valt te bezien. Zij kijken de kat uit de boom en wachten het juiste moment af om te kopen. Zijn we als huiseigenaren te hebberig geweest? Is een huis niet om in te wonen in plaats van om aan te verdienen? En als het huis geen zekerheid meer is voor onze toekomst, wat dan nog wel?

Debat op 2 is een journalistiek discussieprogramma dat tegenstellingen over actuele thema's behandelt. Meepraten op Twitter kan via #debatop2.

Debat op 2, zaterdag 15 oktober om 20.25 uur op Nederland 2 Live vanuit het Geldmuseum in Utrecht (KRO/NCRV)