Eindelijk een Europese aanpak van het zwerfdierenprobleem


Vier Voeters’s lobbywerk werpt vruchten af

BRUSSEL, 20111014 -- Het Europees Parlement heeft gisteren een schriftelijke verklaring aangenomen waarin staat dat de (straat)hondenpopulatie vanaf nu actief zal worden gereguleerd. Hiermee is officieel erkend dat het groeiende aantal zwerfdieren een probleem is en dat grootschalige aanpak vereist is. Daarnaast worden alle lidstaten geacht dieren te erkennen als ‘wezens met een gevoel’. De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters heeft vier maanden lang intensief toegewerkt naar dit besluit en is opgetogen over het resultaat.

De aangenomen Verklaring 26 biedt de mogelijkheid om de situatie van huisdieren in kaart te brengen binnen de nieuwe Animal Welfare Strategy en de Animal Health Legislation. ‘Dit betekent een belangrijke stap in de richting van verantwoordelijk huisdierenbezit in Europa,’ aldus Marlene Wartenberg van het Vier Voeters kantoor in Brussel. ‘We hebben vier maanden lang intensief gelobbyd in samenwerking met Eurogroup for Animals en IFAW, en zijn enorm blij met dit hoopvolle resultaat.’

In Europa leven ongeveer 120 miljoen honden. Alleen een grootschalige aanpak en het promoten van verantwoord eigenaarschap zal het groeiende aantal honden onder controle kunnen houden. Als dit niet gebeurt, zullen de dieren meer en meer een bedreiging vormen voor de gezondheid en veiligheid van zowel mens als dier, onder andere door de verspreiding van ziektes. Bovendien betekent een groeiend aantal honden zonder baasje meer dierenleed.

De eerste stap van een Europese aanpak zou de identificatie en registratie van alle toekomstige honden en katten kunnen zijn. Dit zal de dieren beter traceerbaar maken en verantwoord eigenaarschap stimuleren. Een goede aanpak van het zwerfdierenprobleem kan huidige problemen als onethische, inefficiënte massamoorden van straathonden en illegale puppyhandel voorkomen. Daarnaast zal het bevorderlijk zijn voor de gezondheid van zowel mens als dier.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op www.carodog.eu





Stichting Vier Voeters