Théodore Reinach speelde grote rol in debat rond Frans-joodse identiteit
Promotie Europese culture geschiedenis
vrijdag 14 oktober, 10.00 uur
Shanti van Dam onderzocht het leven, het gedachtegoed en het maatschappelijk engagement van de Frans-joodse intellectueel Théodore Reinach (1860-1928). Reinach was niet alleen een begaafd oudheidkundige maar publiceerde ook over het vraagstuk van de joodse identiteit. Daarnaast schreef hij een invloedrijke geschiedenis van het joodse volk die een vast onderdeel ging vormen van het curriculum op joodse scholen in Frankrijk en ver daarbuiten. Zodoende ontwikkelde Reinach zich tot een vooraanstaand vertegenwoordiger van de Frans-joodse gemeenschap ten tijde van de Derde Republiek en de Dreyfus-affaire en speelde hij een prominente rol binnen een stroming die in het moderne onderzoek wordt aangeduid als het 'franco-judaïsme'. Met dat begrip verwijst men naar die geïntegreerde Franse joden die probeerden de idealen van de Republiek op zinvolle wijze te combineren met hun joods-zijn via een wetenschappelijke bestudering van het jodendom. In tegenstelling tot de gangbare opvatting dat de
ze groep slechts bestond uit 'assimilationisten' die hun joodse identiteit geheel in de Franse wilden laten opgaan, toont het onderzoek van Van Dam aan dat Reinach en zijn Frans-joodse tijdgenoten juist een zeer zichtbare rol speelden in het maatschappelijk debat rond burgerschap en identiteit. Op deze wijze gaven zij als minderheidsgroep actief vorm aan de ideologie van de Franse Republiek.
Mw. S.S. van Dam: Clio's hoop. De Frans-joodse geschiedschrijving van Théodore Reinach (1860-1928). Promotor is dhr. prof. dr. W. den Boer.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Universiteit van Amsterdam
Universiteit van Amsterdam