Habemus Papam. Het Vaticaan: wereldmacht of wereldvreemd?
Nijmegen, 20111003 -- Hoe realistisch is het beeld van het Vaticaan dat in de comedy Habemus Papam geschetst wordt? Wie is de paus, wat betekent zijn functie? Na afloop van de film gaan kerkhistoricus Peter Nissen en Elianne Keulemans over deze vragen met elkaar in gesprek. Dit film & debat van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en LUX vindt plaats op vrijdag 14 oktober 2011 van 19.00 - 21.45 uur in LUX, Mariënburg 38-39 te Nijmegen.
In de comedy Habemus Papam (2011, Nanni Moretti) raakt een kersverse paus zo in paniek van zijn nieuwe functie dat hij zich niet durft te vertonen. Er wordt een psycholoog aangetrokken om hem te helpen, maar tevergeefs: de paus vlucht de wereld in. Onder de gewone mensen hoopt hij kracht op te doen om zijn rol te kunnen dragen.
Buitenstaanders zien vaak alleen de pracht en praal en de eeuwenoude tradities van het Vaticaan. Maar de paus heeft wel degelijk een grote macht in de wereld en draagt dus een enorme verantwoordelijkheid. Deze (schijnbare) tegenstelling leidt tot de vraag of het Vaticaan nog aansluit bij deze tijd. Hoe maakt het Vaticaan zijn verantwoordelijkheid als wereldmacht waar?
Peter Nissen is hoogleraar Cultuurgeschiedenis van de religiositeit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij wordt veelvuldig door de media gevraagd als commentator op de paus.
Elianne Keulemans is hoofd van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen.
www.ru.nl/sp/habemuspapam