FNV Bondgenoten

Greenpeace zoekt grenzen actievoeren op; waar liggen die van jou?


* 14-10-2011

* Peter te Lintel Hekkert

Wat vind jij; zit er een grens aan actievoeren als je ergens met heel je hart en ziel voor of tegen bent? En waar ligt die dan? Bij het gewond raken van mensen? Of erger...?

De Greenpeace-actie van afgelopen week in Vlissingen houdt de gemoederen bezig. Want, hoe desastreus had dit kunnen aflopen? "Ongelukkig en niet erg slim", zegt FNV Spoor over het protest waarbij actievoerders een gat groeven tussen de rails om een kistje - maatje verhuisdoos - in te stoppen. Daar moest een grote protestballon uit komen als een trein met radioactief materiaal uit Borssele naderde. Voor werknemers die met reorganisaties te maken hebben gehad of op een andere manier hun baan bedreigd zagen worden is actievoeren geen vreemde activiteit, eerder noodzaak, een laatste redmiddel als werkgevers of politiek niet naar je willen luisteren. Het leidt geregeld tot het platleggen van hele bedrijven, een Haags plein vol spandoeken en soms ook ludieke acties. Daar valt de actie van Greenpeace niet onder, meent bestuurder Roel Berghuis. Hij noemt het eerder onverantwoord. "Je gaat ook niet op een vliegtuigbaan actie houden. Dat is levensgevaarlijk." Afblijven van het spoor, vindt hij, ook omdat het mensen met kwade bedoelingen wel eens op ideeën zou kunnen brengen. En voor Berghuis speelt nog iets mee: Voor Berghuis speelt nog iets mee: het spoorpersoneel. "Er gebeuren rond het spoor zoveel zaken die voor hen traumatisch van aard zijn. Denk aan zelfmoorden."
In de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de actie. Politie en justitie onderzoeken of er echt sprake was van een gevaarlijke situatie en wat de gevolgen hadden kunnen zijn.