Gemeente Halderberge


Nieuwe prestatieafspraken Bernardus Wonen en gemeente Halderberge

Bernardus Wonen en de gemeente Halderberge hebben op donderdag 13 oktober nieuwe prestatieafspraken ondertekend. Hierin staat hun bijdrage aan de ontwikkeling van de woningmarkt in Halderberge tot eind 2012 beschreven. Met deze nieuwe afspraken spelen zij gezamenlijk in op de sterk veranderde woningmarkt die nog steeds in beweging is.

De nieuwe afspraken omvatten een concreet actieprogramma. Hierdoor is beter meetbaar of gestelde doelstellingen gehaald worden. Ook is er gekozen voor een kortere looptijd dan voorheen: de afspraken lopen tot eind 2012. Hiermee wordt recht gedaan aan de dynamiek van de huidige woningmarkt en kan er sneller worden ingespeeld op wijzigingen in lokaal, provinciaal of landelijk beleid.

De prestatieafspraken omvatten alle onderwerpen die van invloed zijn op het wonen in Halderberge. Wonen is immers een basisbehoefte. Voorzien in deze behoefte, vooral voor doelgroepen die hier niet zelf voor kunnen zorgen, is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeente Halderberge en Bernardus Wonen. Beide partijen leveren daar op hun eigen wijze een bijdrage aan.

De prestatieafspraken zijn terug te brengen op drie belangrijke gemeenschappelijke opgaven:

Ten eerste zal worden ingespeeld op de verandering in de bevolkingsontwikkeling. Zo houden de gemeente en Bernardus Wonen rekening met krimp, vergrijzing en ontgroening in de toekomst. Hierdoor maken zij zich sterk voor het op peil houden van de leefbaarheid. Zo zal woonfraude gezamenlijk worden aangepakt, zal in samenspraak met politie en bewoners regelmatig geschouwd worden in de wijk en worden initiatieven als buurtbemiddeling en buurtpreventie ondersteund. De tweede opgave is hoe ze de bestaande woningvoorraad in Halderberge goed kan blijven aansluiten op de huidige en toekomstige vraag van verschillende doelgroepen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan duurzaamheid en levensloopbestendigheid. Zo zorgt Bernardus Wonen er de komende jaren voor dat de energieprestaties van haar woningen worden verbeterd. Ook worden er pilotprojecten uitgevoerd om te kijken welke renovatiemogelijkheden er zijn bij bestaande woningen.

Tenslotte wordt de komende tijd extra aandacht besteed aan het thema wonen, zorg en welzijn. Allereerst wordt onderzocht voor welke bijzondere doelgroepen de woonbehoefte op dit moment het meest urgent is. De gemeente en Bernardus Wonen willen vervolgens woonprojecten realiseren voor bijzondere doelgroepen die extra zorg of begeleiding nodig hebben of doelgroepen die in een achterstandssituatie verkeren.

Elke kwartaal zal door middel van een tussentijdse evaluatie beoordeeld worden of de juiste koers gevaren wordt, zodat bijgestuurd kan worden.

Prestatieafspraken inzien?

De prestatieafspraken kunt u bekijken op de webpagina 'Woonbeleid' (onder 'Wonen en Leefomgeving').