Rijksvoorlichtingsdienst

Persbericht: Kentekencard vervangt papieren kentekenbewijs (correctie)

Na het rijbewijs op creditcardformaat krijgt Nederland ook een kentekencard. De kentekencard met chip gaat het huidige tweedelige papieren kentekenbewijs vervangen. Dat heeft Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vandaag bekend gemaakt. De nieuwe kaart wordt in de loop van 2013 ingevoerd.

Op de kentekencard staan de gegevens van zowel het voertuig als van de kentekenhouder. Nu staan die op de afzonderlijke papieren kentekendelen. In plaats van het huidige overschrijvingsbewijs krijgt de eigenaar van het voertuig bij de tenaamstelling een tenaamstellingscode. Deze code is nodig als het voertuig van eigenaar wisselt, geschorst, gesloopt of geëxporteerd wordt.

"De kentekencard is gemakkelijk in gebruik, gaat langer mee en is lastiger na te maken. Daarmee helpt de kentekencard voertuigdiefstal terug te dringen", aldus minister Schultz van Haegen.

Bij gestolen voertuigen worden dikwijls vervalste of gestolen kentekenbewijzen gebruikt om ze van een andere identiteit te voorzien. De kaart maakt het doorverhandelen van gekloonde voertuigen aan nietsvermoedende burgers moeilijker. Bij klonen krijgt een gestolen auto hetzelfde kenteken als een auto van hetzelfde merk en type.

De kentekencard krijgt ook een chip. Op de chip komen dezelfde gegevens te staan die ook op de card staan. Daarnaast komen alle bij de RDW beschikbare gegevens van het Certificaat van Overeenkomst (CvO) op de chip. Het CvO is het Europees gestandaardiseerde 'geboortebewijs' van het voertuig met aanvullende technische gegevens.
Vanwege de veiligheid worden de cards niet meer op locatie, maar alleen nog centraal bij de RDW aangemaakt en uitgegeven.

De kentekencard houdt hetzelfde tarief als het papieren kentekenbewijs en gaat gelden voor alle voertuigcategorieën. Het komende jaar wordt de kentekencard na een aanbestedingsprocedure verder ontwikkeld en vormgegeven. De kaart wordt vervolgens geleidelijk ingevoerd.
Nieuwe voertuigen krijgen vanaf de invoeringsdatum bij aflevering een kentekencard. Bestaande voertuigen krijgen een kentekencard als het voertuig op naam van een nieuwe eigenaar overgeschreven wordt. Dat kan ook gebeuren bij andere aanpassingen van het kentekenbewijs zoals kleurwijziging van het voertuig. De verwachting is dat vanaf 2018 de papieren kentekenbewijzen zijn vervangen door kentekencards.

Noot voor redacties (